Co s vajíčky po Velikonocích? Tlačenku!

Co s vajíčky po Velikonocích? Tlačenku!

Po Velikonocích se u nás vždycky tradičně dělala vajíčková tlačenka. Znáte? Dobrota. A není to ani moc práce.

Mám ráda typické svátky jako Vánoce a Velikonoce. Jak kvůli tradičním věcem, které se vaří a pečou (jako vánočka a mazanec), tak i kvůli experimentování s novými recepty (na cukroví nebo méně tradiční druhy velikonočního pečiva, třeba britské hot cross buns). A vůbec mám ráda tu atmosféru, která je s jídlem o těchhle svátcích hodně spojená. No a konec Velikonoc pro mě značí vajíčková tlačenka:)

Tradiční recept obsahuje velké množství majonézy a salám typu junior, my si samozřejmě uděláme zdravější verzi. Potřebujeme:

  • 5 na tvrdo uvařených vajec
  • 200 g kvalitní šunky (neměla by být moc vlhká)
  • alespoň 300 g sterilované nebo mražené zeleniny podle chuti
  • 1 velká cibule
  • 200 g jogurtu (lepší je nějaký hustý a méně kyselý, třeba selský)
  • 1 balíček želatiny (na vaječnou tlačenku)
  • sůl a pepř podle chuti, případně cukr

Vajíčka a šunku pokrájíme na drobné kousky, cibuli na kostičky. Co se týče té zeleniny, záleží, co máte rádi a jestli chcete tlačenku spíš kyselejší nebo jemnější. Dobře funguje třeba nakládaná moravanka. Ale kyselost se do tlačenky dostane i díky jogurtu, takže můžete s klidem použít i například stejné složení zeleniny, jako dáváte do bramborového salátu (já dávám povařenou mrkev, trošku celeru, kyselé okurky, hrášek a kukuřici z plechovky. Obzvlášť s kukuřicí my nešetříme:-)). Samozřejmě také nakrájíme na kostičky, pokud potřeba.

Smícháme tedy v míse šunku, vajíčka, zeleninu, jogurt a ochutíme dle potřeby. Pokud se nám takto zdá směs moc kyselá, můžeme přidat trochu cukru.

Želatinu připravíme podle návodu (obvykle se přivede voda k varu, odstaví se a promíchá se sypkou želatinou). Prodává se přímo balíček želatiny na dortovou tlačenku (v obchodě hledejte u prášků do pečiva a instantního droždí), jde ale použít každá neobarvená a neochucená:-) Nechte lehce zchladnout (jen aby nebyla příliš horká – nečekejte ale příliš dlouho, aby nezačala tuhnout) a zamíchejte do zeleninovo vajíčkové směsi. Připravenou tlačenku vlijeme do formy na srnčí hřbet a nebo můžeme použít silikonové formičky na bábovičky – tak bude mít každý svoji originální porci tlačenky:-) A dáme chladit do lednice, ideálně přes noc.

Před podávání tlačenku tak na 20 minut vyndáme z ledničky, aby se trochu zvýraznily chutě. Ozdobíme nasekanou petrželkou a jíme s čerstvým (domácím) pečivem a třeba s pár listy ledového salátu:-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Bez komentáře.

Komentovat