Domácí tvaroh – recept na zdravou fitness dobrotu (+ tip na svačinu z něj!)

Domácí tvaroh – recept na zdravou fitness dobrotu (+ tip na svačinu z něj!)

Dnes už se nám moc nestane, že by zkyslo mléko. To krabicové už totiž nemá nic, co by mohlo zkysnout. Přitom pamatuju, že mamka domácí tvaroh taky dělala, když jsme byly se ségrou malé. A tatínek vždycky říkal, že mléko zkyslo kvůli bouřce… Každopádně, mléko, které vám zkysne snadno, je to čerstvé, farmářské. Co tedy pak s ním? Domácí tvaroh!

Zkyslé mléko snadno poznáme po chuti. (To farmářské je lepší předem ochutnat, než ho někam nalijete:-)). Kysání však není negativní věc, v podstatě se z mléka stal kefír, můžete jej normálně vypít, pokud Vám kyselá chuť nevadí (mňam!). Pokud to s kysáním už přežene, a začnou se oddělovat bílé „cucky“ a průhledná syrovátka, je už nejvyšší čas zpracovat jej na tvaroh.

Výroba tvarohu je extrémně jednoduchá. Mléko přelijete do hrnce, opatrně zahřejete na zhruba 50 °C – záleží tedy, jaký tvaroh chcete. Na měkký stačí méně, na tvrdý můžete klidně trochu víc. Ale ono se to bez teploměru stejně špatně odhaduje. Já jsem mléko zahřála tak, že při míchání se cucky tvarohu zmenšily zhruba na taková zrna, jako dělá cottage.

Pak sporák vypněte a nechte mléko/tvaroh vystydnout. Poté jej přeceďte – cedník si vyložte plátnem nebo čistou utěrkou a dejte přes noc do ledničky. Pro tvrdý tvaroh můžete ještě zatížit, aby odešlo co nejvíc vody.

Ráno budete mít krásný hrudkovitý tvaroh a spoustu syrovátky. Tu nevylévejte – syrovátkové nápoje jsou dnes celkem hitem, lehce nakyslá chuť syrovátky je osvěžující. Nebo ji můžete použít pro zadělání chleba nebo do koláče… A tvaroh? Prostě nejlépe jen tak, s ovocem. Já jsem zvolila borůvky. Mňam! Rozhodně svačina, kterou bych mohla mít denně a vždycky se na ni budu těšit:-)

Tvaroh a borůvky

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Bez komentáře.

Komentovat