Kváskové semínkové krekry

Kváskové semínkové krekry

Jakmile se dostanete jednou do sekty „kváskových pekařů“, stále přemýšlíte, jak kvásek ještě využít. No a o tom, že pečení je návykové, ani nemluvím. Sledování trouby je víc než televize! No a protože semínek není nikdy dost, vymyslela jsem tenhle recept na semínkové krekry, po kterých se utlučete – a mohou sloužit jako malá svačinka, pokud si nechcete nosit přímo namazaný chléb. Takže pojďme na to!

Kredit: Recept vychází z kváskových knackebrottů z blogu Nuselské kuchty, ale je významně upraven o semínka a tuk. Díky semínkům jsou výživnější, i když asi i o chlup méně dietní (ale ani původní knackebrotty dietka příliš nejsou:)).

 

Potřebujeme:

300 g aktivního kvásku (večer předem zadělaného ze lžíce kvásku, 150 g mouky a 150 g vody)

2 vrchovaté lžíce chia semínek

2 vrchovaté lžíce pomletých lněných semínek

2 vrchovaté lžíce sezamu

3 vrchovaté lžíce slunečnicových semínek

3 vrchovaté lžíce dýňových semínek

150 g žitné celozrnné mouky

100 ml vody

60 ml řepkového oleje

1 vrchovatá lžička soli

 

Složení semínek si můžete měnit libovolně podle zásob. Řekla bych, že krekry by klidně snesly ještě větší poměr semínek k těstu, pokud jste opravdoví semínkoví závisláci. Lněná semínka by měla být mletá – dají se mletá už koupit (horší varianta – rychle ztrácejí na kvalitě, žluknou) nebo si je můžete podrtit v hmoždýři a nebo umlít v mlýnku na semínka, kávu nebo ve výkonném mixéru. Je to proto, že celá semínka nedokážeme strávit – projdou jak jsme je přijali. Navíc nám pomáhají s konzistencí těsta, abychom nemuseli používat tolik mouky.

Nejprve zapněte troubu na 220 stupňů. Předem si naložíme chia a mletá lněná semínka do vody, alespoň na 10 minut, až se utvoří „gel“. Do mísy dáme kvásek, suchá semínka, mouku, sůl a olej. Přidáme semínkový gel a v robotu nebo klidně rukou (jde to snadno a rychle) umícháme mastné těsto (díky tomu nepotřebuje tolik mouky a nelepí se). Váleček těsta zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice – klidně přes noc. Nemusí být, ale těsto díky tomu získá na chuti.

Druhý den těsto vybalíme a rozválíme na pečícím papíře nebo silikonové pečící fólii. Výšku těsta doporučuji 1-3 mm. Chcete, aby krekry byly extra křupavé (a extra chutné)? Zvolte tloušťku co nejnižší. Pokud chcete krekry spíš vláčnější, více chlebové, nechte tloušťku vyšší. Počítejte s tím, že díky kvásku v troubě ještě maličko naběhnou (ale není to až tak zásadní). Snažte se o rovnoměrnou výšku – nižší kraje se snáze spálí, přitom střed nebude tolik propečený.

Pozor, ještě před pečením nakrájejte na libovolné tvary (doporučuji širší proužky) a pokud jedete i na soli, zlehka posypte hrubozrnnou solí (nepřežeňte to, tak 5 zrnek na 5 cm krekru). Nesolte dopředu! Sůl by se rozpustila a krekry by byly nejedle přesolené. Pečte zhruba 8-10 minut, ale řiďte se hlavně zvědavostí zlatavostí. Doporučuji vkládat do rozpálené trouby a pokud máte pečící kámen, dávejte rovnou na něj.

Upečené krekry nechte lehce vychladnout, odlámejte od sebe a uložte v neprodyšné krabičce. Podávat můžete samotné, s nějakým dipem (třeba rajčatovou salsou) nebo jako přílohu k hustým zeleninovým polévkám. Dobrou chuť a podělte se, jak vám chutnaly!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

2 Comments Added

Join Discussion
  1. Dobry den, nevim, co delam spatne,ale tohle testo valet nejde, diky tomu, ze je to sama zitna mouka, ma konzistenci blata.. tak nechapu, jak z toho lze udelat valecek a posleze ho vyvalet :(
  2. Lucka 16.6.2017 | Odpovědět
    Zkusila bych přidat více mouky. Každá mouka jinak saje, jiná bude celozrnná, jiná jen žitná chlebová... Pomůže i to odležení v ledničce, protože těsto se zpevní. A i tak, máte pravdu, lepit bude vždy, někomu vyhovuje rozvalovat ho mezi dvěma pečícími fóliemi (potřenými kapkou oleje), já to ale nemám moc ráda. Pomůže potřít olejem i váleček. A v nejhorším si jen naolejujte ruce a namačkejte těsto na plech prsty. Nebude stejnoměrně vysoké, ale stejně dobré.

Komentovat