(Nejen) nízkosacharidové houbové italské risotto bez rýže

Ač nemám standardně potřebu klasická jídla moc nahrazovat, tohle je trochu něco jiného. Italské krémové risotto miluju! Houbové je klasika, další mojí stálicí je to s mořskými plody… Jak si tedy poradit, pokud z jídelníčku vynecháváte rýži?

Asi už jste slyšeli o “květákové rýži”. Květák se umixuje na zrnka velikosti rýže (já jej strouhám na elektrickém strouhači na jemno, vyjde z toho tak akorát správná velikost). a krátce se opeče/podusí na pánvi. To samo o sobě by nám ale moc nestačilo. Chybí krémovitost italského risotta a jemné křupnutí rýže, která je správně uvařena al dente, tj. má lehce tvrdší střed, ale vnějšek už je krásně krémový. My si ke křupavosti pomůžeme semínky – konopnými (koupíte ve zdravé výživě nebo i supermarketu). Konopné semínko je dost zázračná potravina – kromě minerálů, vitamínů a vlákniny obsahuje i velice nadstandardní množství bílkovin (na rostlinnou potravinu) – takže velice dobře poslouží vegetariánům nebo veganům.

Ke krémové konzistenci si pomůžeme přídavkem smetany a ricotty. Té pravé konzistence asi nedosáhneme, ale to nic nemění na tom, že risotto je úžasně jedlé!

Potřebujeme:

  • 300 g rýže z květáku (syrové)
  • 80 g kvalitní slaniny (pancetta)
  • 300 g italské klobásy salsicia (nebo nějaké alternativy)
  • 1 velká cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • hrst sušených hub, předem namočených do vroucí vody
  • 250 g žampionů (ideálně krémových) nebo hlívy
  • 50 ml sladké smetany
  • 100 ml ricotty
  • Parmazán nebo gran padano na posypání
  • Zelená cibulka na ozdobu

Potřebujeme:
květák, cibuli, česnek, pancettu, salsiciu, sušené houby, žampiony, smetanu a ricottu

Na velké pánvi (já mám ráda velký wok) vypečeme na středním plameni tuk ze slaniny a spolu s cibulkou opečeme do zlatova. Přidáme česnek a restujeme už jen tak minutu, aby nezhnědl a přidáme salsiciu. Opékáme tak dlouho, dokud se neuvolní více tuku – a salsicia se nerozpadne na malé opečené hrudky. Přidáme houby i s nálevem, žampiony, po minutě všechen nastrouhaný květák a už jen krátce osmahneme, než se vypaří přebytečná voda a směs má konzistenci rizota. Vypneme sporák, vmícháme ricottu a smetanu.

Podáváme posypané kupou parmazánu a zelenou cibulkou. Dobrou chuť!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

admin

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top