Nejen nízkosacharidové tvarohové knedlíky s jahodami

V sezoně jahod si člověk chce aspoň jednou dopřát tradiční ovocné knedlíky. U nás vždy měly největší úspěch tvarohové knedlíky polévané jahodami podle receptu naší maminky. I když se nedají zrekonstruovat úplně (například se do nich dává houska), přináším chuťově velmi podobnou verzi. S těstem se navíc velice pěkně pracuje a dají se v pohodě i naplnit. Čerstvě uvařené jsou krásně měkké a nadýchané, vystydnutím se zpevní a jsou dobré i druhý den do krabičky do práce:-)

Na 3-4 porce potřebujeme:

  • 2 tučné tvarohy v alobalu (ne ve vaničce)
  • 2 velká vejce
  • 50-60 g kokosové mouky
  • 1 vrchovatou lžíci inulinu (nemusí být – ale pomáhá nám doplnit vlákninu)
  • 1 rovnou lžíci psylia
  • špetku soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva

Suroviny dobře promícháme, necháme těsto chviličku odstát, aby psylium zpevnilo těsto a můžeme buď tvarovat malé knedlíky asi o velikosti golfového míčku a nebo balit jahody do zhruba stejného množství těsta.

Ve vroucí vodě vaříme jen cca 2-3 minuty – narozdíl od klasických moukových knedlíků dlouho vařit nepotřebují. Pak opatrně vylovíme a necháme chvilku vychladnout – v tuhle chvíli jsou knedlíky hodně měkké, ale po cca 5 minutách zpevní a krásně drží.

Chuťově jsou hodně tvarohové a jemné – pokud byste chtěli knedlíky hutnější, dejte více kokosové mouky a nebo psylia.

Podáváme polévané jahodami – já miluji kombinaci horkých knedlíků a studené jahodové omáčky. Ta vznikne jednoduše tak, že pokrájené jahody krátce povaříme – pustí šťávu. A vychladíme. Druhá varianta je mít jahody doma zmražené – ty rozmražením pustí šťávu i bez další úpravy.

Dobrou chuť!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

admin

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top