Nízkosacharidový recept – trhané maso (z vývaru)

Pokud jako já často řešíte, co s obraným masem z vývaru, tady je jeden geniální a přitom úplně snadný recept na trhané maso. Maso pak můžete jíst jen tak se zeleninou nebo ho použít třeba na květákové placičky, podobně jako se dělají tacos. Květákovou placičku obložte trhaným masem, strouhanou mrkví a ředkví, zakápněte trochou fermentované sojové omáčky (nebo coconut aminos) a posypte sezamem… Hmmm! No, to už jsem trochu odbočila, tak zpátky k receptu na trhané maso:D

Kvalitní masový a kostní vývar je jedním ze stavebních kamenů nízkosacharidové stravy, zejména pak trochu příbuzné GAPS diety. Je zřejmé, že vývar (kromě toho, že je zdravý na klouby a dostane vás z nachlazení:)) je velice hojivý pro naše střeva, zejména, když je máme rozbouřené léty nevhodné stravy. Takže není neobvyklé, že „lowcarbáci“ vaří aspoň jeden hrnec vývaru týdně.

Maso z něj ne vždy zpracujete – vývar se často pije jen tak z hrnečku. A teď co s masem tedy? Udělejte si toto trhané maso.

Maso je dobré z kostí obírat ještě za tepla. Nechte zchladnout tak, aby se dalo zpracovávat rukama a pusťte se do toho. Zcela vychladlé maso jde od kostí hůř, takže do studena radši nečekejte.

Obrané maso si dejte do hrnce nebo ideálně pomalého hrnce. Klidně přihoďte i nějakou kůži, kuře samo o sobě není moc tučné, takže si můžeme dovolit tuk dokonce přidat – na 3 obraná kuřata dávám 2 lžíce domácího sádla (které určitě v hrnečku v lednici máte, protože kdo na LC by si nedělal domácí škvarky:D). Maso tak bude mnohem šťavnatější a voňavější.

A teď ochucení – maso se nebojte výrazně osolit, ochutit třeba fermentovanou sojovou omáčkou (pokud chcete asijský styl) nebo domácí barbeque omáčkou (pokud vám víc vyhovuje americká verze). A dejte péct do trouby na nízkou teplotu (cca 140 stupňů) na hodinu, v pomalém hrnci na low klidně na 2.

Jedno doporučení – nedělejte maso na noc, jako že ho budete mít druhý den na oběd. Je to taková dobrota, že by se rána nemusela dočkat… Kombinace sladkokyselé chuti omáčky a masa je prostě nepřekonatelná!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahoru