Paleo a program Whole30 – co to vlastně je?

Paleo je poměrně nový trend v oblasti výživy. Vychází z myšlenky, že v pravěku lidé byli lovci a sběrači a živili se tedy hlavně masem a rostlinnou stravou (ovocem a zeleninou). To bylo vlastně „jen“ před pár tisíci lety, zato toto období trvalo stovky tisíc let a je tedy jasné, že lidské trávení bylo tomuto způsobu výživy plně přizpůsobené.

Pak přišla zemědělská revoluce a lidé začali pomalu plodiny pěstovat a upravovat. V té době se do našeho jídelníčku začaly dostávat ve větší míře sacharidy – rýže a jiné obilniny, časem kukuřice, brambory a podobně. Jenže tato doba trvá vlastně pořád ještě krátce na to, aby se trávení člověka dokázalo přetvořit na nový způsob stravování – dá se tedy předpokládat, že dnešní strava postavená na dominantním příjmu sacharidů nemusí našemu trávicímu systému úplně vyhovovat.

Paleo tedy povoluje jíst jen maso, vejce, ryby, zeleninu a ovoce. V menší míře pak mléko a mléčné výrobky (hlavně zakysané), ořechy, kávu, výjimečně pak vysokoprocentní čokoládu nebo luštěniny. A co je hlavní, všechny potraviny by měly pocházet kvalitních zdrojů – tedy ideálně bio, bez pesticidů v zelenině nebo hormonů a stresu v mase. Stejně tak paleo i Whole30 minimalizuje množství potravin vyrobených v továrnách (se spoustou aditiv) a preferuje čerstvé potraviny, které si upravíme doma, jen s použití bylinek, koření a soli.

V současnosti je to trochu móda a protože je to nový trend, neexistuje ještě příliš mnoho studií, které by dokázaly jednoznačně potvrdit pozitivní vliv na zdraví člověka. Naopak, lékaři spíše varují, že takováto dieta není pro každého. Většinou tedy argumentují tím, že tím, že vyřadíme sacharidy, se ochuzujeme o vlákninu, vitamíny a minerály, což tedy není úplně pravda, protože zařazením velkého množství ovoce a zeleniny bychom měli být schopni obojí nahradit. Nicméně to pořád neznamená, že je tento typ stravy vhodný pro každého a hlavně pro zdravé jedince bez problémů s trávením lepku nebo třeba mléčné bílkoviny.

Co je ale ověřené je pozitivní vliv na některé typy trávicích onemocnění, jako je třeba krohnova nemoc a ulcerázní kolitida. Pacienti léčící se s těmito problémy pozorovali ohromné zlepšení zdravotního stavu, mohli výrazně snížit množství přijímaných léků a fyzicky se cítili mnohem lépe. Zároveň paleo vede k přirozenému hubnutí.

V běžné stravě totiž tělo bere energii hlavně ze sacharidů. V těch je takzvaná rychlá energie, která se snadno spotřebovává – a na zásoby tuku se sahá až v případě, kdy cukr dojde (po delší fyzické aktivitě). Pokud se stravujeme podle zásad paleo, tělo nemůže brát energii ze sacharidů, kterých má jen malé množství z ovoce a zeleniny – funguje tedy na metabolismus tuků, které dostává v potrravě a snadněji pak zpracovává i ty uložené.

Whole30 je přísnější verze paleo stravy, představená Melissou a Dallasem Hartwigovými v knížce Jídlo na prvním místě. Staví na jejích principech, ale zároveň prosazuje co nejpřirozenější stravu – tedy nic „prefabrikovaného“, ideálně jen doma uvařená jídla z čerstvých (ideálně bio) surovin. Neměli bychom tedy přijímat žádné umělé a přidané látky jako jsou barviva, příchutě, konzervanty, emulgátory a podobně. Prostě jen čistá strava ve své základní podobě. Dnes si totiž ani neuvědomujeme, v čem všem a kolik těchto přídavků konzumujeme a i když u většiny není prokázaná zdravotní závaznost, kdo může říci, že tyto látky chce dobrovolně ve velké míře konzumovat?

Program je postaven na 30 dnech, po nichž by měl být člověk „vyčištěný“ právě od všech přídavných látek a jejich následků v těle. Očekává se vylepšené trávení, lepší pleť a vlasy, více energie, zlepšení spánku. Po 30 dnech člověk může opětovně zkusit zavádět další potraviny – například mléčné výrobky, bezlepkové obiloviny (například pečivo) a případně i pokrmy s obsahem lepku (které ale knížka nedoporučuje jíst vůbec)- Program ale počítá s dodržováním nízkosacharidové stravy po celý život a uvádí mnoho důvodů, proč je tento systém pro naše tělo výhodnější.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top