Recept na domácí kefír z kefírové houbičky: Uzdravte svá střeva

Důležitost zdravých střev a mikroflóry v nich se teprve ukazuje. Ještě před deseti lety nikdo netušil, že máme bakterií ve střevech zhruba 2x tolik, co je buněk celého těla a že kromě trávení ovlivňují ohromně i naši imunitu a dokonce i naši psychiku a chutě na sladké! Důležitá je pestrost druhů bakterií i jejich množství. Některé druhy byly nalezeny ve větší míře v obézních, jiné naopak ve štíhlích… Celá problematika je složitější, než by se zdálo, přesto už je jasné, že mají bakterie obrovský vliv na trávení a imunitu a proto se o svá střeva musíme dobře starat. Pojďte si dodat porci zdravé mikroflóry – probiotik bez tabletek, pomocí domácího kefíru.

Kefír je díky bakteriím živý organismus. Podobně, jako vám zkysne čerstvé mléko „při bouřce“ nebo když ho zapomenete mimo lednici – jen tyhle bakterie jsou „divoké“, „co přiletělo ze vzduchu“ a nemáme kontrolu nad tím, co se nám tam pomnožilo. Nicméně čerstvé (ne UHT) mléko je výchozí surovinou i pro náš kefír. Jen je mu třeba dodat ty vhodné bakterie do začátku.

Bakterie dodá organismus, kterému se říká „kefírová houba“. Vypadá trošku jako měkký, mléčně průhledný „korál“ nebo slepená zrnka rýže. Houbičku získáte od někoho, kdo si doma kefír dělá, málo kde se dá koupit – napište mi, pokud máte zájem, obvykle mívám přebytky, případně vás nasměruji na někoho, kdo vám houbu oddělí.

Kefírová houba

Na vlastní kefír tedy stačí mléko, ideálně plnotučné (houbička se sice živí laktózou, tučné prostředí jí ale prospívá), čerstvé, ne příliš tepelně upravené (ne UHT karton). Mléko nalijte do sklenice o objemu 3 dcl a vhoďte houbu – tak kousek nebo kousky v celkovém objemu 2x2x2 cm. Jinými slovy malou lžičku kefírové houby na 3 dcl mléka. Zavřete víčkem (ne ale moc pevně, stačí jen tak zlehka) a nechte na lince při pokojové teplotě stát 24 hodin.

Záleží na teplotě, kterou doma máte – houba nejlépe pracuje při teplotě zhruba 25-30 stupňů. Takže

například v zimě můžete potřebovat na prokysání dva dny, ale v parných dnech stačí den. A délka kysání se odvíjí i od kefíru, který si představujeme – stačí-li nám jen lehce nakyslý tekutý nápoj, nechte kratší dobu, než když budete chtít hustý sametový hodně kyselý (až perlivý) nápoj. Pokud jej necháte déle, může se stát, že se mléko oddělí – nahoře bude hustší, až tvarohovitá vrstva a dole zůstane více méně čirá syrovátka. Stačí dobře promíchat a máte krásný kefír zpátky, případně nechte vrchní polovinu ještě více vykapat (třeba na cedníku vyloženém plátýnkem přes noc v lednici) a máte úžasný domácí měkký tvaroh nebo čerstvý sýr. Stačí dodat bylinky nebo maliny, mňam! O přínosu v podobě pořádné dávky bakterií ani nemluvě.

Kefír můžete dělat z jakéhokoliv mléka. Klasika je kravské, ale velice přínosný (a chutný, pokud vám kozí chuť nevadí) je kozí kefír, který jsem si já teď zamilovala, ale samozřejmě lze použít i ovčí mléko. Dokonce podobně funguje i z kokosového, ideálně doma připraveného (bez jakýchkoliv konzervantů, které by bakterie a tudíž probiotickou funkci zabily!). Jen se při použití rostlinného mléka doporučuje mléko střídat s klasickým tučným živočišným. A ještě jedna věc, která houbičkám neprospívá – kov. Doporučuje se manipulace pouze ve skle, plastu nebo dřevě, byť zamíchání nerezovou lžičkou nevadí.

Tímto způsobem můžete kefír dělat pořád dokola – slijete houbičky, čerstvý kefír vypijete nebo uložíte do lednice až na 3 dny a houbičky dáte do nového mléka. Pokud nemáte takovou spotřebu nebo chcete kefírování přerušit, dejte houbičky klidně v menším množství mléka rovnou do lednice. Tam v poho

dě vydrží 14 dní bez kontroly, ale pak je dobré houby „vyvětrat“ jednou dávkou kefíru mimo lednici. A pokud byste měli pocit, že jsou houbičky nějaké líné a kvasí málo, dopřejte jim lázeň v plnotučné smetaně (na šlehání). Bude to asi o trochu déle trvat, než smetana prokvasí, ale budete mít krásnou sametovou vysokotučnou kysanou smetanu – creme fraiche, která se perfektně hodí do dezertů nebo jen tak, třeba s čerstvými jahodami. Dobrou chuť!

Potřebujeme:

  • 3 dcl libovolného tučného mléka (kravské, kozí, ovčí, domácí kokosové)
  • 1 lžička kefírové houby
  • Zavírací sklenici a 24-48 hodin času

 

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahoru