Rýže a fazole: ne nadarmo jsou základem kuchyní po celém světě

Rýže i fazole mají spoustu prospěšných vlastností. Zdravé sacharidy, spoustu bílkovin a minerálních látek. O tom si ale dnes povídat nebudeme, zato si řekneme, jak z nich připravit snadné a výživné jídlo, které navíc skvěle chutná.

Když nemám moc času nebo se mi nechce moc vařit a chci si jídelníček trochu odlehčit (jako teď po Vánocích), sahám po plechovce fazolí (ve spíži mám pořád tak tři, v každé jiný druh fazolí). Miluju kombinaci luštěnin a rajčat (rajského protlaku) a stejně tak bych se utloukla po voňavé rýži basmati (která je navíc ze všech druhů rýže nejvýživnější). Pak samozřejmě spousta zeleniny (klidně mražené) a pokud chcete přidat maso, můžete, ale nutné už to není.

Budeme tedy potřebovat:

  • 1 větší cibuli
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g kuřecího nebo vepřového masa nakrájeného na kostičky (nemusí být)
  • lžičku sladké papriky
  • velký rajský protlak
  • 1 plechovku fazolí v nálevu (třeba 3 beans salad z Tesca)
  • 100 g mražené kukuřice
  • 100 g rýže basmati
  • sůl, pepř

Maso a nakrájenou cibuli osmahneme na lžíci olivového oleje. Sundáme na moment z vařiče, vmícháme sladkou papriku, česnek a rajský protlak a vrátíme nad plamen a „smažíme“ asi 3 minuty. Pak zalijeme 1 dcl vody nebo vývaru a pod pokličkou dusíme asi 20 minut (nebo až je maso měkké).

Přidáme fazole (nálev slijeme, případně jej můžeme i použít, pokud by se nám omáčka zdála příliš hustá), přidáme mraženou kukuřici a ještě asi 5 minut provaříme na nízkém plameni. Ochutíme solí a pepřem.

Rýži si uvaříme vedle (asi dva díly vody na 1 díl rýže), trvá to asi 12 minut. Můžeme smíchat dohromady nebo rýži dát bokem jako přílohu.

Pro ozvláštnění je možné přidat bylinky, určitě se hodí třeba tymián nebo čerstvá majoránka. Pro milovníky pálivého lze přidat chilli. Líbila by se mi i čerstvě nakrájená jarní cibulka, případně pórek. Dnes máme jen tu osekanější verzi, ale nevadí. Však já se k tomuhle jídlu v nějaké obměně zase brzy vrátím.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Bez komentáře.

Komentovat