Úžasné chilli con carne

Úžasné chilli con carne

… jsem udělala dnes k večeři a musím se s ním hned pochlubit. Je to totiž vlastně celkem rychlovka, nestojí to moc času na přípravu a výsledek je úžasný. Tak pojďme na to.

A ještě je to jídlo nízkosacharidové, naopak skvělá bílkovinová večeře. A nebýt fazolí, spadne i do paleo. Ale bez těch fazolí by to nebylo ono:)

Potřebujeme:

  • 400 g hovězího mletého masa, ideálně bio
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 2 plechovky fazolí, klidně různé druhy (ne v rajčatové omáčce)
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • lžíci olivového oleje
  • chilli

Ještě jednu ingredienci budeme potřebovat, ale to si nechám na konec jako překvápko:)

K těm ingrediencím – víte, že já nejsem nějaký bio Nazzi. Ale když ta možnost je (a není 3x dražší), jdu do toho. Konkrétně v Bille mívají bio maso za rozumnou cenu poměrně často. Má jednu drobnou vadu – bývá již osolené (jako konzervant?). Kdyby z masa měl být třeba burger, bylo by to na mě slané moc. Ale tady nám to vadit nebude, jen pak opatrně s dosolováním (a proto asi není třeba ani sůl v surovinách).

Podobně je to s krájenými rajčaty. Čerstvá by asi byla lepší… kdyby to nebyla podtržená pochybné kvality někde z Maroka. A je s tím dost práce. Prostě kompromis, který pomůže ve více směrech. Plechovkovaná jsou sladší, chutnější a ještě bez práce. A plechovkované fazole nám ušetří spoustu času s namáčením a vařením.

Takže jak na to? Nakrájíme cibuli na kostičky. Na pánvi (ideálně s těžkým dnem) zahřejeme lžíci oleje a opečeme cibulku, stačí do sklovata. Do pánve prolisujeme i česnek a dobře mícháme, aby česnek nečernal a nehořknul. A radši co nejdřív přidáme mleté hovězí maso. Teď přichází to kouzlo. Smažíme pořád na vyšší plamen. Maso obracíme a rozmělňujeme vařečkou. Maso pomalu pouští tuk – a díky tomu se nám maso opravdu začíná smažit. Bude křupavé a krásně voňavé. Mňam!

Až je maso opravdu do zlatova (a nebo už nemáte další trpělivost), můžete slít co nejvíce tuku, pokud chcete. Doporučuji maso „urovnat“ na jedné straně pánve, z druhé opatrně vylívat (zbytek lžící) a otřít papírovou utěrkou. Vida, zbavili jsme se většiny tuku!

Teď rajčata. Hoďte tam rovnou obě plechovky. No a odteď je to skoro bez práce. Nechte pořád vařit na vyšší plamen, aby se vyvařila voda a omáčka krásně zhoustla (ale budete muset občas zamíchat). Když už se vám konzistence začíná líbit (stydnutím to ještě zhoustne), přidejte fazole (bez nálevu). Teď už míchejte opatrněji, jinak se fazole rozpadnou a rozvaří. A samozřejmě nesmí chybět chilli – záleží na chuti.

A teď ten trik s poslední tajnou surovinou. Budete potřebovat 70% hořkou čokoládu. A nebojte se jí do směsi nalámat zhruba třetinu až polovinu, podle chuti. Zdá se vám to divné? Mně se poprvé taky zdálo… ale uvidíte, že je to něco naprosto úžasného. Hořká chuť se krásně prolne s masem a rajčaty. Ti Mexičani jsou prostě géniové!

Chilli con carne

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Bez komentáře.

Komentovat