Začít!

O jídlo, vaření a zdravou výživu se zajímám už roky. Začalo to pečením buchet a koláčů asi v patnácti, ve dvaceti jsem začala vařit, tehdy jako skoro vegetarián. Maso mi prostě nechutnalo. Ale když vaříte, časem dospějete k tomu, že pokrmy z jídla jsou větší výzva než zelenina. A zároveň jsem zjistila, že i maso chutná skvěle, když se dobře připraví (a už to není jen jídlo ze školní jídelny nebo menzy). No a pak se přidala zdravá výživa. Sice jsem nijak hubnout nepotřebovala, třeba BMI mi vychází v nižší polovině doporučených hodnot, ale málokterá holka je se svou postavou spokojená:) Ještě víc než o hubnutí mi šlo o to žít zdravěji. Čím dál víc nás nyní bombardují informace o škodlivých umělých sladidlech nebo mastných kyselinách, o tom, že jogurt dnes už často není jogurt, ale směs mléka, škrobu, želatiny a barviv a nebo že maso není maso, ale „masný výrobek“ s obsahem masa jen kdesi nad 60%… A to člověku začne vrtat hlavou.

Zároveň přemýšlíte nad tím, že: doporučená dávka zeleniny je cca 400 gramů, přitom máte pocit, že sníte sotva 100. Nebo že doporučená denní dávka bílkovin je jeden gram na kilogram váhy člověka, ale přitom plátek masa má bílkovin jen třeba 20 gramů, kde máte nabrat ten zbytek? Kolik energie mám vlastně přijmout, abych netloustla, případně hubla? Pročítáte na internetu i v knížkách různé jídelníčky, mnoho z nich vám ale přijde padlých na hlavu, buď používají stále stejné suroviny, nebo počítají, že budete mít na vaření 4 hodiny času denně, nebo by vám ta jídla z něj prostě nechutnala…

Jak se k tomu všemu teď postavit? Máte začít po malých krůčcích a nejdřív ze stravy omezit třeba jednu nezdravou potravinu, časem další… a nebo do toho skočit rovnýma nohama?

Já zvolila oba přístupy. Nejdřív ten první. O rozumné stravování jsem se snažila už roky, pořád to sice nebylo ono, ale i tak tam pokroky byly. Dospěla jsem třeba do stádia, že jsem přestala jíst spoustu „prefabrikovaných“ potravin. Chipsy, sladkosti všeho druhu, paštiky, masné výrobky, různá ochucovadla… Některé zlozvyky mi zůstaly, třeba pití Coca-coly. Teď už nepiju ani tu, ale to předbíhám…

No a pak jsme se s kamarádkou rozhodly, že si najmeme trenérku do posilovny, aby nám pomohla vytvarovat tělo, zpevnit svaly a lehce zesílit. A trenérka Lenka nám nabídla i úpravu jídelníčku, kterou jsme nadšeně přijaly. Vůbec jsme si káply do noty – Lenka nám hrozně vyhovuje svojí energií a hlavně přístupem ke zdravé výživě, který se s tím mým naprosto ztotožňuje. Nenabídla nám totiž hubnutí, jen zdravější způsob života…

A tak začala ta druhá cesta. Ze dne na den jsem změnila způsob stravování. Začala jsem si počítat snědené kalorie a zapisovat kalorie vydané sportem, začala jsem číst etikety výrobků a nakupovat zdravější potraviny… Všechny ty aktivity, které mi dřív přišly přehnané a zbytečné a až teď chápu, jaká je v nich síla.

Po pár měsících už nemusím vážit každou porci, už mnohem dříve jsem věděla, kolik čeho mám asi sníst, člověk se to rychle naučí. Stejně tak i jídelníček si časem přestanete psát, protože už prostě víte, maximálně sem tam kouknete do tabulky pro lepší představu. A hlavně – všechno to je mnohem jednodušší, než jsem si myslela! Necítím se, že bych něco „držela“ nebo „dodržovala“. Změna stravy přišla úplně sama. Nenutím se do ničeho a nic si neodpírám. Na nezdravé věci automaticky nemám chuť. A Coca-coly jsem od té doby vypila jen asi dvě deci…

Proto vám říkám, nepřemýšlejte nad tím, ale ZAČNĚTE! Je to jednodušší, než si myslíte. Se začátkem se Vám zkusím pomoct. Ať už články na webu nebo kurzy a setkáními, které připravuju. Ptejte se, sdílejte své zkušenosti… A hlavně si to užijte a do ničeho se nenuťte. Jedině tak vám to zůstane a odměnou vám budou vytoužená kila dole, více energie a dobrý pocit ze zdravějšího života.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Bez komentáře.

Komentovat