Cibule: 6 tipů, jak se s ní co nejméně naplakat

Někdo je citlivější, někdo méně – ovšem s cibulí má problém téměř každý. Nakrájet jí kilo do guláše může být skoro nadlidský úkol. Čím si to ulehčit? Inspirujte se mými tipy, třeba vám taky pomohou.

  1. Kvalitní cibule prostě pálí a úplně se tomu vyhnout nedá. Čím je cibule čerstvější, tím bude štípat víc. Ale zároveň bude také samozřejmě lepší pro vaše pokrmy a i obsahem vitamínů a minerálů.
  2. Šťáva z cibule obsahuje těkavé látky – ty jdou pak nahoru v podobě „par“. Musíme jim tedy zabránit dostat se k našim očím. Nejjednodušší rada je obléci si brýle – ty aspoň část par „odblokují“.
  3. Pomůže nám i digestoř, když si s prkénkem s cibulí stoupneme pod ni, zapneme ji a zároveň se co nejvíce odkláníme směrem od osy, po které budou páry stoupat.
  4. Těkavé látky se nám dostávají do očí i nosem. Pokud můžeme, trošku pomůže zadržet dech.
  5. Čím více je cibule nakrájená, tím více par uvolňuje. Krájíme ji tedy po částech. Cibuli překrojíme, oloupeme a rovnou nakrájíme jen tu jednu polovinu. Hotovou cibuli přesypeme do hrnce, který máme mimo dosah a pokračujeme.
  6. Pokud už nás oči začínají štípat, odstoupíme od cibule a jdeme třeba k otevřenému oknu. Průvan opět odvane těkavé látky z našich očí. A můžeme pokračovat:-)
Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Bez komentáře.

Komentovat