7 tipů na dovolenou: Jak si ji užít a neztloustnout?

7 tipů na dovolenou: Jak si ji užít a neztloustnout?

Prázdniny jsou za dveřmi a s nimi i doba dovolených. Speciálně pokud jedeme do ciziny, chceme si užít zmrzlinu, víno a všechny ty lokální dobroty (street food). Na vaření krabiček nebude čas a prostor. Tak jak to udělat, abyste i na dovolené jedli zdravě a přitom se neomezovali?

  1. Dovolená je čas, kdy si máte odpočinout. Od práce, stresu, nestíhání… Odpočiňte si trochu i od hubnutí. Nepřemýšlejte nad každou kalorií – i vaše mysl potřebuje odpočinek a po návratu zpět vám hubnutí půjde zase o něco snáz.
  2. Dovolenou pojměte aktivně. Nejlepší je třeba turistika po horách, kolo, ale i výlety za památkami. Pokud jedete k moři, travte čas plaváním, večerní procházkou po pláži a případně ranním joggingem. Pak vám nějaké ty dobroty tělo snadno odpustí.
  3. Pokud existuje něco, čeho si opravdu musíte užít, je to ovoce. Lokální, tropické ovoce, které v Čechách nemáme – nahrňte do sebe vitamíny do zásoby! Pokud jste v Čechách, ono takové hroznové víno přímo z vinice nebo třešně ze sadu taky nejsou k zahození.
  4. Ryby, mořské plody… patří k potravinám, které jíme málo. V mořských oblastech jsou však na každém rohu a jídla z nich patří k nejlevnějším. I v Čechách ale snadno ochutnáte kapry nebo pstruhy mimo Prahu.
  5. Zmrzlina k létu patří. Pokud si ji chcete užít bez výčitek, volte jen jeden kopeček té klasické a o to víc si ho užijte, nebo si vyberte z ovocných sorbetů. Bývají sice sladké, ale základem u těch kvalitních je v principu pouze ovoce a voda. Dobrou volbou je i frozen yoghurt, tam ale hodně závisí na kvalitě (a množství různých přidaných látek), takže raši zase jen malé množstí.
  6. Grilování – na chalupě nebo dovolené je to klasika a má skvělou atmosféru. Je spojené spíš s nezdravým jídlem, ale nemusí tomu být tak. Má to pouze dvě pravidla: a) vybírejte méně tučné druhy masa, například drůbeží nebo ryby. Radši se vyhněte klobáskám, ty jsou tučné vždy. b) Grilujte opatrně a nejlépe na grilu, kde šťáva nekape do uhlíků. Tak totiž vznikají karcinogenní látky. Maso opečte tak, aby bylo akorát a černé opálené rozhodně nejezte. A vlastně ještě c), grilovačku doplňte čerstvým salátem nebo ovocem.
  7. Ach ten alkohol… tomu se většina lidí nedokáže vyhnout, tím spíš o dovolené a večerních posezeních s přáteli. Alkohol je ale hlavním nepřítelem zdravého životního stylu a hubnutí, tak s ním opravdu opatrně. Pivo, víno… Frisco nebo Cider jsou snad ještě horší, protože obsahují hodně cukru a i toho alkoholu poměrně dost. Dejte si radši jen jednu skleničku vinného střiku.

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Bez komentáře.

Komentovat