AIP Dýňové perníčky! Snadné a super rychlé, klidně na poslední chvíli

Vánoce na AIP protokolu, který vynechává velké množství potravin, může být trochu depresivní. Přesto i z AIP povolených potravin (samozřejmě bez mouky, vajíček a másla) se dá udělat fajn cukroví. Přináším recept na perníčky, které jsem si zamilovala. Můžete jej ale použít i jako základ na jiné cukroví, například linecké nebo zázvorky, jen vyměníte koření.

Jediným zádrhelem může být použitá mouka z tygřích ořechů. Špatně se shání. Bohužel, nedá se dost dobře vyměnit za jinou povolenou mouku, recept by nefungoval. Aktuálně by měla jít koupit v DM pod názvem Mouka ze zemních mandlí, případně si v Country life nebo v Diana Svět oříšků můžete koupit celé ořechy a rozmixovat ve výkonném mixéru.

Recept používá kolagen i želatinu. Bez kolagenu se případně obejdete, jen bude maličko horší textura sušenek. Želatina je pro recept nutná. A použité koření není úplně klasické perníčkové, vychází ale z povolených potravin a na výsledku to prakticky nepoznáte.

Zároveň používáme dýňové pyré: stačí odebrat trochu upečené nebo uvařené dýně, kterou použijete třeba na polévku a rozmačkat na kaši. Pravděpodobně by šlo zaměnit i za jablečné pyré, ale nemám vyzkoušeno.

Na asi 30 kousků potřebujeme:

  • 1 hrnek mouky z tygřích ořechů
  • 1/3 hrnku tapiokového škrobu (koupíte snadněji – ve zdravé výživě)
  • 2 lžíce kolagenu
  • 1 lžíce želatiny
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 3 vrchovaté lžíce dýňového pyré
  • 2 lžíce medu, kokosového nebo javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru nebo lžička strouhaného čerstvého
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • na špičku lžičky muškátového květu

Nejprve smísíme všechny sypké ingredience, pak přidáme sirup a pyré a utvoříme “sušenkové” těsto. Dáme do lednice vychladit – aspoň na dvě hodiny. Pak jej zpracovávejte rychle – na teple měkne a lepí se. Pokud chcete vykrajovat, určitě rozvalujte mezi dvěma pečícími papíry. Zároveň není úplně snadné vykrájené tvary přendávat na plech – já to dělám tak, že vezmu půlku těsta (druhou nechám v lednici), vyválím mezi papíry asi na 5 mm, horní papír sloupnu. Vykrájím tvary, pak nožem odstraním všechny “přebytky” a opatrně odebírám jednotlivé tvary a přendávám na plech.

Vykrájené tvary pečeme asi 12 minut na 180 stupňů. Bude to ale záviset i na Vaší troubě, takže to dobře sledujte, nechcete nechat ztmavnout, jen lehce zezlátnout.

Přesto je to trochu nevděčná práce. Pokud netrváte na klasických perníčcích, můžete udělat jednoduché sušenky – vyvalujte kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu a na pečícím papíru na plechu je rozmáčkněte na výšku asi 7 mm.

Vyšší sušenky se budou péct asi o 2 minuty déle.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

2 Responses

  1. Dobry vecer, mockrat deluji za recept, vypada to skleve. Akorat jsem to dala na plech. Jen mi chybi informace o delce peceni a stupnich, nebo jsem uplne slepa :-) kazdopadne jdu to zlusit

    1. Dobrý den,
      máte pravdu, vypadlo mi to – pekla jsem asi 12 minut na 180 stupňů, bude to ale závislé i na Vaší troubě. Pečeme do lehkého zlátnutí, nechceme nechat ztmavnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top