Vylepšená domácí sekaná: bez vajec, mouky nebo strouhanky. #AIP, low-carb, paleo recept

Sekaná, pokud ji chcete bez vajec a obilovin, se dá připravit několika způsoby. Jen tak na “pankáče” můžete maso smíchat se solí a kořením, uplácat bochník a upéct. Výsledku dosáhnete, ale struktura bude hrubá a sekaná se bude drobit. Pokud máte trochu času, vyzkoušejte moji verzi, která je krásně jemná a parádně drží pohromadě.

Tím tajemstvím je použití mixéru a rozmixování asi 1/3 masa se všemi ochucovadly do husté pasty. Podobně se třeba připravují různé masné výrobky typu špekáčky nebo salámy, také se část masa umixuje a tím se vše spojí. Nestojí to moc času, jen jeden upatlaný přístroj navíc, ale pokud chcete pořádnou nedělní sekanou, stojí to za to :-)

Na 4 porce potřebujeme:

  • Asi 1/2 kila masa, ideálně směs hovězího a vepřového (vepřové dodá tučnost a šťavnatost, hovězí chuť)
  • Asi 1 dcl vody
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 lžíci majoránky
  • Lžičku kmínu + na posypání
  • Asi lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli

Na olivovém oleji si osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky, pro nejlepší chuť smažte pomalu a hezky do zlatova. Ke konci přidejte na hrubo pokrájený česnek, jen tak do lehkého zezlátnutí, česnek nesmí zhnědnout (zhořkl by). Nechte trochu vychladnout.

Do mixéru dejte asi 1/3 mletého masa, přidejte vodu (pomůže nám s rozmixováním a dodá šťavnatost) a vychladlou cibulku s česnekem. Všechno umixujte na hustou pastu – pokud by to nešlo, přidejte ještě trochu vody. V tuhle chvíli přidejte ještě na hrubo pokrájenou mrkev a krátce pomixujte – mrkev by měla zůstat ve větších kouscích, bude hezky vypadat na řezu.

V míse smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi, maso hezky prohněťte, ať se vše propojí (nejlépe to jde rukama – holt budete zapatlaní :-)). Když směs vypadá pěkně kompaktně, vezměte ji do ruky a z výšky s ní hoďte zpět do misky. Opakujte asi 10x – cílem je ze směsi vytlouct všechen vzduch, aby výsledná sekaná krásně držela pohromadě.

Navlhčenýma rukama vytvarujte bochník sekané, přendejte do zapékací misky a jestli chcete, můžete ještě posypat kmínem. Pečte na 180 stupňů asi 50 minut, na posledních 10 minut můžete zapnout horkovzduch nebo dokonce gril, aby se vypekla krásná kůrčička.

Ze sekané se vypeče část tuku a šťávy, to je v pořádku, tou pak přelijte maso na talíři. My jsme podávali s kaší ze zelí, celeru a květáku umixovanou s trochou vývaru – a klíčky. A salátem, který se nedostal na fotku :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top