Paleo velikonoční nádivka: #paleo, Whole30, ne-moc-striktní-low-carb recept

Já vím, přicházím s tím s křížkem po funuse. Jenže když já tu nádivku vždycky udělám až na Velikonoční pondělí a tak je jasné, že s receptem už přijdu pozdě. Už to tak bylo loni. Tak ho letos zveřejním tak jako tak – a holt se bude hodit za rok. A nebo si nádivku udělejte i mimo Velikonoce :-)

Do nádivky klasicky patří pečivo, ale to my samozřejmě používat nechceme. Viděla jsem i recepty s nízkosacharidovým pečivem, ale ani to nebude ono: Takové pečivo je často podobné vaječné omeletě, nedodává lehkost, krémovost a lehkou sladkost… Takže nápad nahradit ho batáty jsem dostala už dávno – a funguje to skvěle. Nemějte strach, nijak přehnaně sladké to není, naopak, v kombinaci s kvalitním uzeným masem je to bezva.

Na velkou zapékací misku (6 porcí) potřebujeme:

  • 1 velký batát (400 – 500 g)
  • 400 g kvalitního uzeného masa, kupuju na Scuk.cz – případně k tomu ještě kus kvalitní slaniny nebo špeku – já miluju ten od Biofarmy košík, protože je opravdu perfektně voňavý kouřem
  • 4 vajíčka, zvlášť žloutky a zvlášť bílky
  • 1 velkou cibuli
  • kopa zelených bylinek: Já jsem letos použila 50 g medvědího česneku, 50 g spařených kopřiv a 100 g petržele (ano, miluju petržel v nádivce)
  • sůl podle chuti a slanosti masa, 1 menší lžička

Batát oloupejte a nakrájejte asi na centimetrové kostičky. Pokud používáte špek, ten nakrájejte na malé kostičky a dejte na nízký plamen vypéct tuk do pánve – pokud špek nemáte, použijte trochu oleje. Nejprve opečte cibulku nakrájenou na drobno, pak přidejte i batát a opékejte/duste asi 5 minut – batát příliš dlouhou tepelnou úpravu nepotřebuje a dopeče se v nádivce. Směs necháme trochu vychladnout.

Tenhle krok by i bylo možno vynechat, ale opečením dodáváme chuť a zkracujeme dobu potřebnou pro upečení, protože syrový batát by se propékal déle.

Oddělíme si bílky a žloutky, bílky nejprve se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh, ve druhé misce pak smícháme batátovo-cibulovou směs, uzené maso nakrájené na kostky, nasekané bylinky a sůl. Po částech přidáváme bílkový sníh a zlehka zamícháváme do směsi.

Zapékací misku vymažeme troškou sádla nebo másla, pokud používáme. Zlehka naplníme nádivkou, nijak neupěchováváme, abychom nesnižovali nadýchanost. Pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny, když jsou ztuhlá vajíčka, máme hotovo.

Tradičně podáváme s pečeným kuřetem, my jsme si k tomu přidali ještě krátce povařenou brokolici.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top