3 rychlé tipy, jak správně mrazit ovoce

Sezona ovoce je tady a s ní i otázky ohledně toho, jak nejlépe skladovat přebytky tak, abychom je mohli využívat i v době, kdy už třeba jahody nebo maliny dostupné nebudou. Zde jsou tři rychlé tipy na to, jak ovoce nejlépe mrazit, aby bylo vždy po ruce.

  1. Ovoce rozložte do jedné vrstvy. Některé mrazáky mají speciální nízký šuplík, který se na to ideálně hodí. Vyložte jej pečícím papírem, aby se mrznoucí ovoce nepřilepilo, a rozložte jej do jedné vrstvy. Nebo využijte plech nebo pekáček, který dáte do klasického šuplíku. Počítejte s tím, že zvlášť vlhčí ovoce (například rozkrájené jahody) se slepí i řezem k sobě, takže pokud chcete mít opravdu jednotlivé kousky, dejte jim od sebe odstup. Proč? Samozřejmě, můžete zmrazit ovoce i naráz v sáčku nebo krabičce. Ale budete mít jeden zmrzlý blok, který musíte rozmrazit celý, nemůžete odebrat jen 5 malin na ozdobu dezertu.
  2. Použijte šokové zmrazení. Mrazáky mívají funkci šokového zmrazení, která způsobí, že potraviny zmrznou rychleji a díky tomu zůstanou chutnější, méně se pokazí jejich textura. Pokud váš mrazák tuto funkci nemá, dočasně zvedněte jeho výkon na maximum: Ať zase zkrátíte dobu potřebnou k úplnému zmrazení na minimum.
  3. Ovoce neprodyšně zabalte. Ovoce v jedné vrstvě mrazíme jen na začátku, ale pokud bysme jej tak nechali déle (řádově týdny), rychle začne osychat. Mně se osvědčily zip lock sáčky, protože se pak s ovocem snadno vytvarují dle potřeby i do plného mrazáku. Druhá možnost jsou pak libovolné uzavíratelné krabičky.

Které ovoce se hodí na mražení? Prakticky všechno. Nicméně počítejte, že mráz u některých velmi mění texturu. Po rozmražení se prakticky nezmění třeba maliny, borůvky nebo rybíz, ty také můžete na dezert nebo na koláč před pečením dát klidně nerozmražené.

Naopak, jahody, meruňky a švestky mražením a následným rozmražením pustí spoustu vody. Snadno se z nich tedy připraví třeba jahodová omáčka na knedlíky, ale nepočítejte s tím, že vám zůstanou “křupavé” plody podobné jako čerstvé – budou mít spíš “kašovitou” texturu. Ač to nezní moc chutně, na chuti to neubírá a zejména třeba na koláč jsou pořád skvělé. Jen s množstvím šťávy počítejte, některé koláče by se tím mohly rozmáčet.

A bonusový tip: Toho, že ovoce pustí šťávu, můžete využít pro vytvoření chutného chia pudingu. Prostě hrst mraženého ovoce smíchejte se lžící chia semínek, promíchejte a nechte přes noc v lednici. Ráno budete mít chutný dezert na letní nastartování dne!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top