Frittata
Vydatný snídaňový recept, dá se ale snadno vzít s sebou třeba na výlet. A samozřejmě může být i na večeři.
Prep Time 5 minutes mins
Cook Time 12 minutes mins
Typ Breakfast
Kuchyň Italian
- 1 menší cibule (asi 5 cm v průměru)
- 70 g listového špenátu baby nebo vzrostlý bez stonků
- 100 g žampionů bílých nebo krémových
- 5 cherry rajčátek
- 4 vejce
- 1/8 lžičky soli
- hrst strouhaného sýra nemusí být, máme rádi ementál, ale můžete použít jak
- lžička sušeného tymiánu nebo jiné bylinky můžete použít i lžíci čerstvých lístků
- 1 lžíce oleje olivového nebo řepkového
Pokud pečete v troubě: předehřejte ji na 180 °C.
Pokud máte velký špenát (např. z trhu), je potřeba ho zbavit tuhých stonků – ty by byly při jídle tvrdé.Do nedominantní ruky vezměte list tak, aby stonek směřoval nahoru.Druhou rukou stonek opatrně stáhněte dolů – tím se odtrhne i silnější žilka, která prochází listem.Většinou se stonek utrhne někde v dolní části listu, a to úplně stačí – nemusíte nic vykrajovat.Očištěné listy pak nahrubo pokrájejte na kusy cca 5 × 5 cm.Baby špenát není potřeba odstopkovat ani krájet, můžete ho použít rovnou. Připravte si ostatní suroviny: - Cibuli nakrájejte na kostíčky (cca 7mm)- Rajčata překrojte napůl- Žampiony nakrájejte na plátky asi 7 mm (celé, i s nohou, hezky to vypadá). Rozmíchejte vajíčka: Vejce rozklepněte nejprve do skleničky nebo hrnku – je to bezpečnější, protože hned uvidíte, jestli se dovnitř nedostala skořápka.Pak je vlijte do misky, přidejte špetku soli (asi 1/8 lžičky) a lehce promíchejte vidličkou.Nemusíte je rozšlehat úplně do hladka – stačí, aby se bílek s žloutkem trochu spojily. Orestujte cibuli: na středně rozpálenou pánev dejte olej a cibulku.- dokud „nešumí“, nemusíme míchat,- jakmile začne šumět, míchejte intenzivně (každý kousek cibulky by se měl otočit alespoň jednou za 5 vteřin).- restujte cca 2 minuty, cibulka zesklovatí (je průhlednější a lesklá). Přidejte špenát: pokud se nevejde všechen, dejte půlku. Překlápějte, aby se dostal na dno a zavadl. Potom přidejte zbytek.
Vmíchejte žampiony: restujte asi minutu, míchejte cca každých 10 vteřin.
Rozprostřete směs: zeleninu urovnejte na pánvi do rovnoměrné vrstvy.
Nalijte vajíčka: vlijte je na zeleninu a vařečkou rozprostřete, aby se dostala i ke dnu.Od této chvíle už nemícháme. Přidejte rajčata a bylinky: půlky rajčat lehce vtlačte do vajec, posypte bylinkami. Můžete přidat i sýr – přinese chuť, ale zakryje vzor.
Zatuhnutí:- buď přikryjte poklicí a nechte cca 8 minut,- nebo vložte do trouby (180 °C) také na cca 8 minut.Vajíčka musí být pevná, nesmí téct při naklonění pánve. (Trocha tekutiny z rajčat na povrchu nevadí.) Varianta navíc: chcete-li výraznější chuť a křupavější povrch, nechte v troubě ještě 10 minut navíc. Frittata bude pevnější a sušší. Kratší varianta je jemná a krémová (já to tak mám radši!)
Keyword brunch, frittata, omeleta, snídaně, vajíčka