Go Back

Frittata

Vydatný snídaňový recept, dá se ale snadno vzít s sebou třeba na výlet. A samozřejmě může být i na večeři.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 12 minutes
Typ Breakfast
Kuchyň Italian
Servings 2

Equipment

  • 1 pánev s poklicí nebo s kovovým držadlem

Ingredients
  

  • 1 menší cibule (asi 5 cm v průměru)
  • 70 g listového špenátu baby nebo vzrostlý bez stonků
  • 100 g žampionů bílých nebo krémových
  • 5 cherry rajčátek
  • 4 vejce
  • 1/8 lžičky soli
  • hrst strouhaného sýra nemusí být, máme rádi ementál, ale můžete použít jak
  • lžička sušeného tymiánu nebo jiné bylinky můžete použít i lžíci čerstvých lístků
  • 1 lžíce oleje olivového nebo řepkového

Instructions
 

  • Pokud pečete v troubě: předehřejte ji na 180 °C.
  • Pokud máte velký špenát (např. z trhu), je potřeba ho zbavit tuhých stonků – ty by byly při jídle tvrdé.
    Do nedominantní ruky vezměte list tak, aby stonek směřoval nahoru.
    Druhou rukou stonek opatrně stáhněte dolů – tím se odtrhne i silnější žilka, která prochází listem.
    Většinou se stonek utrhne někde v dolní části listu, a to úplně stačí – nemusíte nic vykrajovat.
    Očištěné listy pak nahrubo pokrájejte na kusy cca 5 × 5 cm.
    Baby špenát není potřeba odstopkovat ani krájet, můžete ho použít rovnou.
  • Připravte si ostatní suroviny:
    - Cibuli nakrájejte na kostíčky (cca 7mm)
    - Rajčata překrojte napůl
    - Žampiony nakrájejte na plátky asi 7 mm (celé, i s nohou, hezky to vypadá).
  • Rozmíchejte vajíčka:
    Vejce rozklepněte nejprve do skleničky nebo hrnku – je to bezpečnější, protože hned uvidíte, jestli se dovnitř nedostala skořápka.
    Pak je vlijte do misky, přidejte špetku soli (asi 1/8 lžičky) a lehce promíchejte vidličkou.
    Nemusíte je rozšlehat úplně do hladka – stačí, aby se bílek s žloutkem trochu spojily.
  • Orestujte cibuli: na středně rozpálenou pánev dejte olej a cibulku.
    - dokud „nešumí“, nemusíme míchat,
    - jakmile začne šumět, míchejte intenzivně (každý kousek cibulky by se měl otočit alespoň jednou za 5 vteřin).
    - restujte cca 2 minuty, cibulka zesklovatí (je průhlednější a lesklá).
  • Přidejte špenát: pokud se nevejde všechen, dejte půlku. Překlápějte, aby se dostal na dno a zavadl. Potom přidejte zbytek.
  • Vmíchejte žampiony: restujte asi minutu, míchejte cca každých 10 vteřin.
  • Rozprostřete směs: zeleninu urovnejte na pánvi do rovnoměrné vrstvy.
  • Nalijte vajíčka: vlijte je na zeleninu a vařečkou rozprostřete, aby se dostala i ke dnu.
    Od této chvíle už nemícháme.
  • Přidejte rajčata a bylinky: půlky rajčat lehce vtlačte do vajec, posypte bylinkami. Můžete přidat i sýr – přinese chuť, ale zakryje vzor.
  • Zatuhnutí:
    - buď přikryjte poklicí a nechte cca 8 minut,
    - nebo vložte do trouby (180 °C) také na cca 8 minut.
    Vajíčka musí být pevná, nesmí téct při naklonění pánve. (Trocha tekutiny z rajčat na povrchu nevadí.)
  • Varianta navíc: chcete-li výraznější chuť a křupavější povrch, nechte v troubě ještě 10 minut navíc. Frittata bude pevnější a sušší. Kratší varianta je jemná a krémová (já to tak mám radši!)
Keyword brunch, frittata, omeleta, snídaně, vajíčka