Go Back
Mák a švestky - skvělá vyvážená svačina

Makovo-švestkový koláč

Koláč, který nadchne každého, kdo má rád mák - a s tvarohovou základnou, díky čemuž je to plnohodnotná svačina a ne jen sladký mlsík :-)
Prep Time 20 minutes
Cook Time 31 minutes
Typ Dezert
Servings 12 kousků

Ingredients
  

Tvarohová vrstva

  • 500 g (nízkotučného) tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce erytritolu nebo ekvivalent jiného sladidla
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 30 g krupice nebo hrubé mouky

Maková náplň

  • 250 g máku mletého
  • 40 g erytritolu nebo ekvivalent jiného sladidla
  • 40 g rozinek volitelně
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce rumu

Švestky

  • 12 švestek

Instructions
 

  • Nejdřív svaříme mák. Smícháme všechny suroviny kromě rumu a na mírném plameni (4-5 z 10) mícháme asi 15 minut. Po odstavení přidáme rum a necháme trochu zchladnout.
  • Mezitím smícháme všechny suroviny na tvarohovou vrstvu a dobře promícháme (třeba vidličkou). Nalijeme do koláčové formy a uhladíme povrch.
  • Lžící dáváme do tvarohu kopečky makové náplně (velké asi jako pingpongový míček). Dáváme je náhodně, díky tomu vznikne hezká "bublinková" struktura.
  • Na závěr poklademe půlenými švestkami, zatlačíme do koláče, aby byly rovnoběžně s povrchem.
  • Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut, do zlatova.

Notes

Teplý koláč po upečení je velice chutný, působí vlhce, vláčně a je potřeba si na něj vzít lžičku. Po vychladnutí se zpevní a dá se jíst rukou, takže je vhodný i třeba s sebou na výlet. Díky vlhkosti a švestkám uchováváme raději v lednici.
Keyword koláč, mák, švestky, tvaroh