Go Back

Vietnamská paštika (vhodná do Banh mi)

Recept na domácí játrovou paštiku, která je jen drobně ozvláštněna vietnamskými chutěmi.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Chlazení 3 hours
Kuchyň Vietnamská
Servings 6

Ingredients
  

  • 1 lžíce želatiny univerzální želatinu koupíte třeba v cukrářských potřebách, můžete použít i na tlačenku nebo dort, pokud není obarvená nebo oslazená
  • 100 ml studené vody na nabobtnání želatiny
  • 500 g kuřecích jater
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 2 stroužky česneku prolisovaného
  • 1/4 lžičky koření pěti vůní
  • 50 ml vína
  • 1 lžíce rybí omáčky např. Squid brand
  • 1 lžíce řepkového oleje nebo jiný neutrální olej

Instructions
 

  • Do malé misky dejte 1 vrchovatou lžíci želatiny (cca 10 g) a zalijte ji 100 ml studené vody. Nechte želatinu nabobtnat alespoň 10 minut, zatímco si připravíte ostatní suroviny.
  • Na pánvi rozehřejte trochu oleje (např. kachní sádlo nebo jiný tuk podle chuti) a přidejte na jemno nakrájenou cibuli. Restujte na středním plameni, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
  • K cibuli přidejte 1–2 prolisované stroužky česneku a špetku koření pěti vůní. Asi minutu společně orestujte na středním plameni, aby se česnek i koření rozvoněly.
  • Játra nakrájejte na malé kousky a přidejte do pánve. Orestujte je důkladně ze všech stran, dokud nezmění barvu a nejsou propečená i uvnitř.
  • Přilijte panák bílého vína (asi 30–50 ml) a nechte chvíli provařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte 1 lžičku cukru a rybí omáčku. Ještě asi půl minuty odvařte.
  • Celou směs z pánve (včetně tuku a šťávy) přendejte do mixéru nebo použijte tyčový mixér. Přidejte nabobtnalou želatinu a rozmixujte dohladka.
  • Paštiku dejte do chlebové nebo jiné formy (i např. hlubokého talíře nebo nějaké ploché misky), aby byla na výšku asi centimetr. Dejte ztuhnout do lednice.
  • Opatrně vyklopte na prkénko, paštika by měla hezky držet pohromadě. Nakrájejte na kostičky a dejte do salátu.