Go Back

Ovocná želatina / želatinoví medvídci

Prep Time 15 minutes
Typ Snack
Servings 4

Ingredients
  

  • 500 g (mraženého) ovoce borůvky, maliny, jahody, rybíz...
  • 40 g želatiny
  • sladidlo podle chuti (nemusí být)
  • 100+100 ml vody

Instructions
 

  • Želatinu zalijte v malé misce asi 100 ml studené vody, zamíchejte a nechte 10 minut odstát. Želatina nabobtná a nasaje vodu - bude z toho už takové "želé", všechna voda se vsákne.
  • Pokud používáme čerstvé ovoce, nakrájíme ho na kousky (samozřejmě malé druhy jako borůvky necháme v celku), podlijeme asi 100 ml vody a ohřejeme. Mražené ovoce podlévat ani nemusíme, pustí vodu samo. Podle chuti a požadované konzistence ovoce můžeme krátce povařit, stačí ale i jen zahřát, záleží, jak pevné kousky ovoce chcete mít. Pokud děláte medvídky, pravděpodobně tam kousky nechcete nebo je chcete mít dobře uvařené. Naopak do želé klidně kousky nechte.
  • Vypneme vařič a do ovoce přidáme nabobtnalou želatinu a případně sladidlo (můžeme přidat i na závěr až podle chuti). Dobře rozmícháme.
  • Opět zapneme vařič na střední plamen, mícháme a zahříváme na cca 60-70 stupňů. Klidně zkoušejte prstem: už to bude pálit, ale jen lehce, ještě Vás to nepopálí. Želatina se nesmí vařit!
  • Můžete nechat trochu zchladnout (zejména pokud máte nějaké plastové formičky), ale ještě teplé pak přelijeme do formiček. Necháme zchladnout na lince a když má pokojovou teplotu, dáme na 4 hodiny vychladit do lednice.
Keyword gumoví medvídci, želatina, želé