Želatinu zalijte v malé misce asi 100 ml studené vody, zamíchejte a nechte 10 minut odstát. Želatina nabobtná a nasaje vodu - bude z toho už takové "želé", všechna voda se vsákne.
Pokud používáme čerstvé ovoce, nakrájíme ho na kousky (samozřejmě malé druhy jako borůvky necháme v celku), podlijeme asi 100 ml vody a ohřejeme. Mražené ovoce podlévat ani nemusíme, pustí vodu samo. Podle chuti a požadované konzistence ovoce můžeme krátce povařit, stačí ale i jen zahřát, záleží, jak pevné kousky ovoce chcete mít. Pokud děláte medvídky, pravděpodobně tam kousky nechcete nebo je chcete mít dobře uvařené. Naopak do želé klidně kousky nechte.
Vypneme vařič a do ovoce přidáme nabobtnalou želatinu a případně sladidlo (můžeme přidat i na závěr až podle chuti). Dobře rozmícháme.
Opět zapneme vařič na střední plamen, mícháme a zahříváme na cca 60-70 stupňů. Klidně zkoušejte prstem: už to bude pálit, ale jen lehce, ještě Vás to nepopálí. Želatina se nesmí vařit!
Můžete nechat trochu zchladnout (zejména pokud máte nějaké plastové formičky), ale ještě teplé pak přelijeme do formiček. Necháme zchladnout na lince a když má pokojovou teplotu, dáme na 4 hodiny vychladit do lednice.