
Ovocné želé / želatinoví „medvídci“
Želé je populární jako dezert v Americe, u nás moc obvyklé není. Vlastně nechápu proč: doma připravené je vlastně zdravý dezert, uděláte si ho z jakéhokoliv ovoce nebo džusu, co máte rádi. S hezkou formičkou může být i krásné na pohled a děti to milují. Navíc vyhovuje i snad všem dietám (dia, AIP, paleo, low carb, bezlepek…) kromě veganství, ale i tam snadno zaměníme želatinu za agar a bude to fungovat úplně stejně. Tak si na něj někdy vzpomeňte a udělejte!
Pokud (zejména pro AIP) řešíte odkud vzít kvalitní želatinu: Nejdoporučovanější je značka Great Lakes, je ale hodně drahá. O něco levnější a ve stejné kvalitě je ta od české firmy Brainmax.
Na obrázku máte želatinu z půl kila mražených jahod a dvou hrstí mraženého rybízu. Dosladila jsem asi 2 lžícemi erytritolu (pro AIP použijte kokosový cukr nebo med). Mám krásné staré plastové formičky, do kterých nám maminka dělala jako malým pudink. Pro jistotu je velice lehce vymazávám olejem, aby pak šla želatina dobře vyklopit. Dá se udělat i do zavírací skleničky třeba od jogurtu, pak je připravená i na cesty. A formičky na medvídky se dají koupit online nebo v domácích nebo cukrářských potřebách. Medvídky jsem vyfotit nestihla, moji malí mlsíci je snědli dřív :-D

Ovocná želatina / želatinoví medvídci
Ingredients
- 500 g (mraženého) ovoce borůvky, maliny, jahody, rybíz…
- 40 g želatiny
- sladidlo podle chuti (nemusí být)
- 100+100 ml vody
Instructions
- Želatinu zalijte v malé misce asi 100 ml studené vody, zamíchejte a nechte 10 minut odstát. Želatina nabobtná a nasaje vodu – bude z toho už takové "želé", všechna voda se vsákne.
- Pokud používáme čerstvé ovoce, nakrájíme ho na kousky (samozřejmě malé druhy jako borůvky necháme v celku), podlijeme asi 100 ml vody a ohřejeme. Mražené ovoce podlévat ani nemusíme, pustí vodu samo. Podle chuti a požadované konzistence ovoce můžeme krátce povařit, stačí ale i jen zahřát, záleží, jak pevné kousky ovoce chcete mít. Pokud děláte medvídky, pravděpodobně tam kousky nechcete nebo je chcete mít dobře uvařené. Naopak do želé klidně kousky nechte.
- Vypneme vařič a do ovoce přidáme nabobtnalou želatinu a případně sladidlo (můžeme přidat i na závěr až podle chuti). Dobře rozmícháme.
- Opět zapneme vařič na střední plamen, mícháme a zahříváme na cca 60-70 stupňů. Klidně zkoušejte prstem: už to bude pálit, ale jen lehce, ještě Vás to nepopálí. Želatina se nesmí vařit!
- Můžete nechat trochu zchladnout (zejména pokud máte nějaké plastové formičky), ale ještě teplé pak přelijeme do formiček. Necháme zchladnout na lince a když má pokojovou teplotu, dáme na 4 hodiny vychladit do lednice.