Na soufflé se nejvíce hodí takzvané kokotky - kulaté formičky se svislými okraji. Díky tomu může soufflé rovnoměrně vystoupat nad formičku. Vymažeme je máslem a troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Z bílků ušleháme tuhý sníh (asi 3 minuty).
Žloutky smícháme nebo prošleháme s krémovým sýrem (lučinou), poté přidáme sýr typu parmazán a ochutíme pepřem. Pokud je směs příliš hustá, přidáme lžíci nebo 2 vody. Chceme hustotu asi jako měkký tvaroh, aby do ní šel vmíchat sníh.
Sníh nejlépe stěrkou zlehka vmícháme do směsi, snažíme se, aby vajíčka zůstala co nejvíce nadýchaná. To je pro soufflé zcela zásadní. Pokud by bílky příliš "slehly", chuťově to pořád bude dobré, ale soufflé nevystoupá nad formičku.
Rozdělíme do čtyř formiček, těsta by mělo být asi centimetr pod okraj.
Pečeme asi 15 minut při 200 stupních, do zezlátnutí asi jako na fotkách. Podávejte ihned, soufflé chladnutím trochu splaskne (což je v pořádku). Udělejte si k tomu nějaký barevný salátek a případně podávejte s pečivem.