Sýrové soufflé: #low carb, dia recept

Upřímně, jsou to vajíčka ke snídani po dvacáté sedmé. Ale je to zase poměrně atraktivní alternativa k běžným nízkosacharidovým snídaním nebo něčemu, co si dáte, když máte těhotenskou cukrovku. Samozřejmě to doplňte o čerstvou zeleninu nebo salátek. A není to moc práce, jen potřebujete vyšlehat sníh z bílků a zbytek už jen vmícháte.

Sýrové soufflé

Prep Time 10 minutes
Typ Breakfast
Servings 4

Ingredients
  

  • 4 vejce žloutky a bílky zvlášť
  • 50 g sýru grana padano nebo parmazánu jemně nastrouhaného
  • 200 g lučiny nebo paloučku
  • mletý pepř podle chuti, já dávám dost
  • máslo na vymazání formiček

Instructions
 

  • Na soufflé se nejvíce hodí takzvané kokotky – kulaté formičky se svislými okraji. Díky tomu může soufflé rovnoměrně vystoupat nad formičku. Vymažeme je máslem a troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh (asi 3 minuty).
  • Žloutky smícháme nebo prošleháme s krémovým sýrem (lučinou), poté přidáme sýr typu parmazán a ochutíme pepřem. Pokud je směs příliš hustá, přidáme lžíci nebo 2 vody. Chceme hustotu asi jako měkký tvaroh, aby do ní šel vmíchat sníh.
  • Sníh nejlépe stěrkou zlehka vmícháme do směsi, snažíme se, aby vajíčka zůstala co nejvíce nadýchaná. To je pro soufflé zcela zásadní. Pokud by bílky příliš "slehly", chuťově to pořád bude dobré, ale soufflé nevystoupá nad formičku.
  • Rozdělíme do čtyř formiček, těsta by mělo být asi centimetr pod okraj.
  • Pečeme asi 15 minut při 200 stupních, do zezlátnutí asi jako na fotkách. Podávejte ihned, soufflé chladnutím trochu splaskne (což je v pořádku). Udělejte si k tomu nějaký barevný salátek a případně podávejte s pečivem.
Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top