U Štěpána – restaurace, ke které ani Pohlreich neměl výhrady. Super!

Shodou náhod a hlavně díky Ondrovi a Jitce jsme se poslední adventní víkend ocitli na Šumavě, kousek od Železné rudy. Když jsme plánovali, kam jít na večeři, padla volba na farmu – restauraci U Štěpána, doporučovanou z více zdrojů. Návštěva byla velice příjemným zážitkem. A mě paradoxně nejvíce nadchl dezert:-)

Farma se specializuje na chov hovězího dobytka, speciálně krav a bizonů. Není asi moc míst, kde se dá bizoní maso ochutnat, bohužel teď zrovna v nabídce nebylo, chystalo se až na příští týden.

Místo jsme si radši rezervovali a asi jsme dobře udělali. Do restaurace jsme přijeli  trochu později, naštěstí to  nevadilo. Restaurace působí selsky a rustikálně, což se k farmě skvěle hodí (dřevěné obklady a dokonce hlava bizona nad vchodem). Obsluha byla nadstandardně snaživá, pověsila nám kabáty, hned nabízela aperitiv a podobně. Vybrat si z jídelního lístku nebyla sranda – jídel nebylo moc, ale všechna velice lákavá:-) K pití mě zaujal domácí pečený čaj a horký mošt, který jsem hned ochutnala a byl skvělý (45 Kč). Jen hodně chuťově výrazný, možná by se k němu hodilo objednat kohoutkovou vodu v karafě (25 Kč).

Nakonec jsem zvolila domácí cheeseburger s opečenými bramborami na másle a cibulkou (225 Kč). Moc mi chutnaly brambory, zřejmě dobrá odrůda a ochucení s cibulkou bylo skvělé. Stejně tak burger – chutná majonéza a zelenina s jarní cibulkou byla správně tak výrazná. Co mě paradoxně trochu zklamalo, bylo maso v burgeru, které by právě zde mělo být top. Bylo dosti propečené (na propečenost se nikdo nezeptal a mně nenapadlo si o „medium“ říct předem). Takže bylo vlastně dost suché, zvlášť, když masa bylo 200g. Zachraňovala to jen ta majonéza se zeleninou.

Tomík si dal kachní prsa se zeleninovým ratatouile a s pomalu pečenými bramborami (230 Kč). Kachna byla naprosto skvělá, voňavá a lehce kouřově opečená. Zelenina křupavá a přitom ne moc měkká. Brambory trochu podobné těm mým, jen nakrájené na tenké plátky opečené v troubě. Nakonec jsem litovala, že jsem si dala to hovězí, které je na této farmě tak opěvované, protože ta kachna byla opravdu skvělá.

Ještě jsme si dali kávu, cappuccino a espresso, obojí kvalitně připravené, voňavé, nepřepálené. A ten dezert! Zvolila jsem ten „nejdivnější“ – domácí žemlovku se skořicovým creme fraiche. Až v půlce jsem si uvědomila, že creme fraiche chybělo, nijak mi to ovšem nevadilo. Žemlovka byla úžasná! Jemná, krémová, ještě teplá. Opečené pečivo na jejím vršku tak akorát, velice rovnoměrně, akorát dozlatova. Mňam! To chci ke kafi každý den.

Nebýt toho suchého burgeru, dala bych 5 bodů z pěti bez zaváhání (a za tu žemlovku ještě půlku navíc). Takhle jsou to tedy jen čtyři, klidně bych tam ale zašla znovu a vyzkoušela, zda ta „chybka“ nebyla jen náhoda.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top