
Frittata – vydatná (nejen) snídaňová omeleta, #low-carb recept pro začátečníky
Omeleta, kterou nemusíte hlídat – a navíc schová zbytky z lednice.
Frittata je původem italské jídlo, ale její obdoby najdete i v jiných kuchyních – třeba ve španělské tortille.
Na rozdíl od klasické omelety se nemíchá, jen nechá ztuhnout. A co je na ní nejlepší? Naplnit ji můžete čímkoli, co máte zrovna po ruce:
- zeleninou (klidně i zbylou od včerejška),
- bramborami,
- šunkou nebo kousky upečeného masa
- lososem (i uzeným)
- různými druhy sýra
Díky tomu je frittata nejen chutná, ale i udržitelná a úsporná – pomůže spotřebovat zbytky a přitom vznikne nové jídlo.
Navíc si ji oblíbí i děti. Vychladlá frittata pěkně drží pohromadě, takže ji můžete nakrájet na trojúhelníky a přibalit do krabičky jako svačinu do školy nebo s sebou na výlet.
Na frittatu potřebujete jednu z těchto variant:
- Nepřilnavou pánev (cca 24 cm) s poklicí – v nouzi poslouží i talíř větší než průměr pánve.
- Pánev bez poklice, ale s kovovým držadlem (bez plastu) a troubu, kde se frittata dopeče.
👉 Samotná pánev bez poklice nestačí – vajíčka by na povrchu neztuhla.
Pokud chcete množství zdvojnásobit (např. pro 4 strávníky), použijte větší pánev, ideálně o průměru 28 cm.
Frittata
Equipment
- 1 pánev s poklicí nebo s kovovým držadlem
Ingredients
- 1 menší cibule (asi 5 cm v průměru)
- 70 g listového špenátu baby nebo vzrostlý bez stonků
- 100 g žampionů bílých nebo krémových
- 5 cherry rajčátek
- 4 vejce
- 1/8 lžičky soli
- hrst strouhaného sýra nemusí být, máme rádi ementál, ale můžete použít jak
- lžička sušeného tymiánu nebo jiné bylinky můžete použít i lžíci čerstvých lístků
- 1 lžíce oleje olivového nebo řepkového
Instructions
- Pokud pečete v troubě: předehřejte ji na 180 °C.
- Pokud máte velký špenát (např. z trhu), je potřeba ho zbavit tuhých stonků – ty by byly při jídle tvrdé.Do nedominantní ruky vezměte list tak, aby stonek směřoval nahoru.Druhou rukou stonek opatrně stáhněte dolů – tím se odtrhne i silnější žilka, která prochází listem.Většinou se stonek utrhne někde v dolní části listu, a to úplně stačí – nemusíte nic vykrajovat.Očištěné listy pak nahrubo pokrájejte na kusy cca 5 × 5 cm.Baby špenát není potřeba odstopkovat ani krájet, můžete ho použít rovnou.
- Připravte si ostatní suroviny: – Cibuli nakrájejte na kostíčky (cca 7mm)– Rajčata překrojte napůl– Žampiony nakrájejte na plátky asi 7 mm (celé, i s nohou, hezky to vypadá).
- Rozmíchejte vajíčka: Vejce rozklepněte nejprve do skleničky nebo hrnku – je to bezpečnější, protože hned uvidíte, jestli se dovnitř nedostala skořápka.Pak je vlijte do misky, přidejte špetku soli (asi 1/8 lžičky) a lehce promíchejte vidličkou.Nemusíte je rozšlehat úplně do hladka – stačí, aby se bílek s žloutkem trochu spojily.
- Orestujte cibuli: na středně rozpálenou pánev dejte olej a cibulku.– dokud „nešumí“, nemusíme míchat,– jakmile začne šumět, míchejte intenzivně (každý kousek cibulky by se měl otočit alespoň jednou za 5 vteřin).– restujte cca 2 minuty, cibulka zesklovatí (je průhlednější a lesklá).
- Přidejte špenát: pokud se nevejde všechen, dejte půlku. Překlápějte, aby se dostal na dno a zavadl. Potom přidejte zbytek.
- Vmíchejte žampiony: restujte asi minutu, míchejte cca každých 10 vteřin.
- Rozprostřete směs: zeleninu urovnejte na pánvi do rovnoměrné vrstvy.
- Nalijte vajíčka: vlijte je na zeleninu a vařečkou rozprostřete, aby se dostala i ke dnu.Od této chvíle už nemícháme.
- Přidejte rajčata a bylinky: půlky rajčat lehce vtlačte do vajec, posypte bylinkami. Můžete přidat i sýr – přinese chuť, ale zakryje vzor.
- Zatuhnutí:– buď přikryjte poklicí a nechte cca 8 minut,– nebo vložte do trouby (180 °C) také na cca 8 minut.Vajíčka musí být pevná, nesmí téct při naklonění pánve. (Trocha tekutiny z rajčat na povrchu nevadí.)
- Varianta navíc: chcete-li výraznější chuť a křupavější povrch, nechte v troubě ještě 10 minut navíc. Frittata bude pevnější a sušší. Kratší varianta je jemná a krémová (já to tak mám radši!)
Tady jsou další varianty, čím je možné frittatu ozvláštnit. Vždy použijte asi vrchovatou hrst zeleniny a zarovnanou hrst masa nebo sýru.
1. Kuřecí & bramborová
- Zbytky pečeného kuřete (natrhané na kousky)
- Vařené brambory nakrájené na kostky
- Cibule a bylinky (rozmarýn, tymián)
Taková „španělská tortilla na český způsob“ – vydatná a skvělá i studená.
2. Brokolicovo-hrášková
- Vařená brokolice (rozdělená na malé růžičky)
- Vařený nebo mražený hrášek
- Nastrouhaný tvrdý sýr (např. eidam nebo parmazán)
- Cherry rajčata na povrch pro barvu
Lehčí varianta, ideální i pro děti cca od 1 roku.
3. Kuřecí & zeleninová „ratatouille“
- Kuřecí maso z vývaru (nakrájené na kousky)
- Zbytky zeleniny – cuketa, paprika, rajče (orestované předem na pánvi)
- Lžička sušeného oregana
Díky bylinkám a zelenině má středomořský nádech.
4. Červená řepa a feta
- Červená řepa nakrájená na kostičky (můžete použít předvařenou)
- Cibule jako základ
- Feta nebo balkánský sýr
Tradiční kombinace chutí, kterou snadno využijete i do frittaty.
5. „Zelená“ frittata
- Zbytky vařené zeleniny (např. brokolice, špenát, hrášek)
- Jarní cibulka nebo pórek
- Lžíce zakysané smetany nebo sýra do vajíček pro krémovost
Lehká, barevná a svěží varianta, ideální jako oběd do krabičky.
Chcete v kuchyni získat jistotu? Přihlaste se na kurz vaření pro začátečníky.