Frittata – vydatná (nejen) snídaňová omeleta, #low-carb recept pro začátečníky


Omeleta, kterou nemusíte hlídat – a navíc schová zbytky z lednice.

Frittata je původem italské jídlo, ale její obdoby najdete i v jiných kuchyních – třeba ve španělské tortille.

Na rozdíl od klasické omelety se nemíchá, jen nechá ztuhnout. A co je na ní nejlepší? Naplnit ji můžete čímkoli, co máte zrovna po ruce:

  • zeleninou (klidně i zbylou od včerejška),
  • bramborami,
  • šunkou nebo kousky upečeného masa
  • lososem (i uzeným)
  • různými druhy sýra

Díky tomu je frittata nejen chutná, ale i udržitelná a úsporná – pomůže spotřebovat zbytky a přitom vznikne nové jídlo.

Navíc si ji oblíbí i děti. Vychladlá frittata pěkně drží pohromadě, takže ji můžete nakrájet na trojúhelníky a přibalit do krabičky jako svačinu do školy nebo s sebou na výlet.

Na frittatu potřebujete jednu z těchto variant:

  • Nepřilnavou pánev (cca 24 cm) s poklicí – v nouzi poslouží i talíř větší než průměr pánve.
  • Pánev bez poklice, ale s kovovým držadlem (bez plastu) a troubu, kde se frittata dopeče.

👉 Samotná pánev bez poklice nestačí – vajíčka by na povrchu neztuhla.

Pokud chcete množství zdvojnásobit (např. pro 4 strávníky), použijte větší pánev, ideálně o průměru 28 cm.

Frittata

Vydatný snídaňový recept, dá se ale snadno vzít s sebou třeba na výlet. A samozřejmě může být i na večeři.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 12 minutes
Typ Breakfast
Kuchyň Italian
Servings 2

Equipment

  • 1 pánev s poklicí nebo s kovovým držadlem

Ingredients
  

  • 1 menší cibule (asi 5 cm v průměru)
  • 70 g listového špenátu baby nebo vzrostlý bez stonků
  • 100 g žampionů bílých nebo krémových
  • 5 cherry rajčátek
  • 4 vejce
  • 1/8 lžičky soli
  • hrst strouhaného sýra nemusí být, máme rádi ementál, ale můžete použít jak
  • lžička sušeného tymiánu nebo jiné bylinky můžete použít i lžíci čerstvých lístků
  • 1 lžíce oleje olivového nebo řepkového

Instructions
 

  • Pokud pečete v troubě: předehřejte ji na 180 °C.
  • Pokud máte velký špenát (např. z trhu), je potřeba ho zbavit tuhých stonků – ty by byly při jídle tvrdé.
    Do nedominantní ruky vezměte list tak, aby stonek směřoval nahoru.
    Druhou rukou stonek opatrně stáhněte dolů – tím se odtrhne i silnější žilka, která prochází listem.
    Většinou se stonek utrhne někde v dolní části listu, a to úplně stačí – nemusíte nic vykrajovat.
    Očištěné listy pak nahrubo pokrájejte na kusy cca 5 × 5 cm.
    Baby špenát není potřeba odstopkovat ani krájet, můžete ho použít rovnou.
  • Připravte si ostatní suroviny:
    Cibuli nakrájejte na kostíčky (cca 7mm)
    Rajčata překrojte napůl
    Žampiony nakrájejte na plátky asi 7 mm (celé, i s nohou, hezky to vypadá).
  • Rozmíchejte vajíčka:
    Vejce rozklepněte nejprve do skleničky nebo hrnku – je to bezpečnější, protože hned uvidíte, jestli se dovnitř nedostala skořápka.
    Pak je vlijte do misky, přidejte špetku soli (asi 1/8 lžičky) a lehce promíchejte vidličkou.
    Nemusíte je rozšlehat úplně do hladka – stačí, aby se bílek s žloutkem trochu spojily.
  • Orestujte cibuli: na středně rozpálenou pánev dejte olej a cibulku.
    – dokud „nešumí“, nemusíme míchat,
    – jakmile začne šumět, míchejte intenzivně (každý kousek cibulky by se měl otočit alespoň jednou za 5 vteřin).
    – restujte cca 2 minuty, cibulka zesklovatí (je průhlednější a lesklá).
  • Přidejte špenát: pokud se nevejde všechen, dejte půlku. Překlápějte, aby se dostal na dno a zavadl. Potom přidejte zbytek.
  • Vmíchejte žampiony: restujte asi minutu, míchejte cca každých 10 vteřin.
  • Rozprostřete směs: zeleninu urovnejte na pánvi do rovnoměrné vrstvy.
  • Nalijte vajíčka: vlijte je na zeleninu a vařečkou rozprostřete, aby se dostala i ke dnu.
    Od této chvíle už nemícháme.
  • Přidejte rajčata a bylinky: půlky rajčat lehce vtlačte do vajec, posypte bylinkami. Můžete přidat i sýr – přinese chuť, ale zakryje vzor.
  • Zatuhnutí:
    – buď přikryjte poklicí a nechte cca 8 minut,
    – nebo vložte do trouby (180 °C) také na cca 8 minut.
    Vajíčka musí být pevná, nesmí téct při naklonění pánve. (Trocha tekutiny z rajčat na povrchu nevadí.)
  • Varianta navíc: chcete-li výraznější chuť a křupavější povrch, nechte v troubě ještě 10 minut navíc. Frittata bude pevnější a sušší. Kratší varianta je jemná a krémová (já to tak mám radši!)
Keyword brunch, frittata, omeleta, snídaně, vajíčka

Tady jsou další varianty, čím je možné frittatu ozvláštnit. Vždy použijte asi vrchovatou hrst zeleniny a zarovnanou hrst masa nebo sýru.

1. Kuřecí & bramborová

  • Zbytky pečeného kuřete (natrhané na kousky)
  • Vařené brambory nakrájené na kostky
  • Cibule a bylinky (rozmarýn, tymián)
    Taková „španělská tortilla na český způsob“ – vydatná a skvělá i studená.

2. Brokolicovo-hrášková

  • Vařená brokolice (rozdělená na malé růžičky)
  • Vařený nebo mražený hrášek
  • Nastrouhaný tvrdý sýr (např. eidam nebo parmazán)
  • Cherry rajčata na povrch pro barvu
    Lehčí varianta, ideální i pro děti cca od 1 roku.

3. Kuřecí & zeleninová „ratatouille“

  • Kuřecí maso z vývaru (nakrájené na kousky)
  • Zbytky zeleniny – cuketa, paprika, rajče (orestované předem na pánvi)
  • Lžička sušeného oregana
    Díky bylinkám a zelenině má středomořský nádech.

4. Červená řepa a feta

  • Červená řepa nakrájená na kostičky (můžete použít předvařenou)
  • Cibule jako základ
  • Feta nebo balkánský sýr
    Tradiční kombinace chutí, kterou snadno využijete i do frittaty.

5. „Zelená“ frittata

  • Zbytky vařené zeleniny (např. brokolice, špenát, hrášek)
  • Jarní cibulka nebo pórek
  • Lžíce zakysané smetany nebo sýra do vajíček pro krémovost
    Lehká, barevná a svěží varianta, ideální jako oběd do krabičky.



Chcete v kuchyni získat jistotu? Přihlaste se na kurz vaření pro začátečníky.

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top