Mikrovlnkové bramborové knedlíky do hrnečku
Tenhle recept je od mojí mamky: inspirovala se low carb hrnkovými knedlíky a vyzkoušela i bramborový. Kvůli bramborám je to trochu víc práce než v případě toho „houskového“ a není to low carb, ale pokud hledáte rychlejší a trochu zdravější verzi toho klasického bramborového knedlíku, tady je.
Na 3-4 porce potřebujeme:
- 350 g uvařených brambor (ideální je varný typ C, ale jde v pohodě i s Béčkem)
- 1 lžíce vody
- 3 vejce
- 5 vrchovatých lžic hrubé mouky nebo dětské krupičky
- 1/2 prášku do pečiva (cca 6 g)
- 1/2 lžičky soli
Brambory ideálně předem uvaříme, necháme vystydnout a nastrouháme na hrubo. Ale pokud spěcháme, dají se použít i čerstvě uvařené a rozšťouchané. Přidáme všechny ingredience a dobře promícháme, třeba vidličkou – budeme mít (na knedlíky) poměrně řídké těsto, asi jako měkký tvaroh ve vaničce. Pokud by směs byla tekutější, můžeme půl lžíci mouky přidat.
Směsí naplníme 4 hrnky vymazané máslem (o objemu 250 ml) asi do 3/4 výšky, těsto nabyde a nechcete jej pak čistit ze dna mikrovlnky :-) V mikrovlnce vaříme asi 8 minut na střední výkon (750 W, jestli máte nastavitelné).
Knedlíky necháme krátce zchladnout, objedeme v hrnečku příborovým nožem a opatrně vyklopíme na prkénko a nakrájíme. Z každého hrnku bude asi 5 knedlíků. Jsou jemné a nadýchané a chuťově velmi podobné těm klasickým.