Nízkosacharidový květákovo – celerový sendvič

Po pár dnech na nízkosacharidovém stravování se všichni začnou poohlížet po náhradě pečiva. Není to úplně cílem – mnohem vhodnější je zvyknout si na jiný způsob stravování, místo pečiva používat zeleninu… Hm, takže co byste řekli na sendvič, který je vlastně zelenina?:-)

Textura sendviče je samozřejmě vláčnější, než je tomu u klasického pečiva. Ale díky nasládlosti zeleniny tvoří ideální směs lehce sladké a výraznější slané chuti, jakou u pečiva čekáme. Opečené hrany pěkně křupou a voní a sendvič se po vychladnutí nedrobí, takže je vhodný i na transport třeba na výlet. Je třeba ale dodržet při přípravě několik věcí.

  1. Zeleninu v robotu několika pulzy rozmixujeme na zrnka velikosti rýže, případně nastrouháme na strouhači (já používám a nemůžu si vynachválit tento: Tefal Fresh Express (snadno se složí a rozloží a umyje, je maličký a zvládne co potřebuju)
  2. Zeleninu v misce přikryjeme fólií nebo víkem a dáme na 10 minut uvařit do mikrovlnky. Lze i na pánvi nebo v hrnci, ale je to víc starostí:-)
  3. Necháme trochu vychladnout a teď to důležité – zeleninu přendáme na čistou utěrku, stočíme a vymačkáme co nejvíc vody. Chápu, že se vám do toho nechce, mně také nikdy ne, ale je to opravdu zásadní. Zelenina má vody moc, s ní by nedržela pohromadě, těsto by se rozpadalo.
  4. Do vymačkané zeleniny přidáme zbytek surovin, promícháme a přendáme na pečící papír v tenké vrstvě (tak 7 milimetrů).
  5. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, až zelenina začne zlátnout.
  6. Na polovinu plátu rozložíme šunku, sýr, nebo cokoliv, čím chceme sandwich naplnit (zkuste „pizza náplň“!) a plát pomocí pečícího papíru přehneme.
  7. Dopečeme ještě zhruba deset minut – do zezlátnutí vrchní vrstvy a rozpuštění sýru.
  8. Necháme vychladnout a podáváme.

Potřebujeme:

  • Polovinu velkého květáku nebo celý malý
  • Polovinu velkého celeru nebo celý malý :-)
  • 2 vejce
  • 20 g parmazánu
  • vrchovatou lžičku psylia (pokud jsme důkladně vymačkali zeleninu, nemusí být)
  • 15 g inulinu (pokud chceme více vlákniny – nemusí být)
  • 1/2 lžičky soli

Na náplň:

  1. Mozzarela (1 balení – 100-120 g)
  2. Šunka (100 g)
  3. Bylinky podle chuti, rajčata nebo protlak a podobně

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

One Response

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top