Plantainové muffiny – přirozeně bezlepkové a s krásnou nadýchanou texturou

Plantainová mouka je jedna z mála, která je povolená v rámci palea. A dnes už se dá celkem snadno sehnat ve zdravé výživě. Zkuste si tyto muffiny, kde asi ani nepoznáte, že není klasická mouka.

Plantain je zjednodušeně řečeno velký zelený banán – jiný druh, než které běžně konzumujeme jako ovoce. V syrovém stavu obsahuje hodně rezistentního škrobu, který je velice vhodný pro naše přátelské bakterie ve střevech. Bohužel, po naší tepelné úpravě už ho bohužel moc nezbyde:-) Je ale bohatý na vitamíny a minerály, například vitamín C, A a B6, sodík a hořčík.

U plantainu nečekejte, že ho oloupete jako banán (zkoušeli jste někdy loupat opravdu nezralý banán?). Nejspíš ho budete muset okrájet nožem.

A koupíte ho například v Tescu nebo na rohlik.cz, míst postupně přibývá.

Potřebujeme:

  • 2 plantainy nebo 80 g plantainové mouky
  • 2 velká vejce
  • 50 g rozpuštěného másla nebo kokosového tuku
  • 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 1 lžíci vinného kamene nebo prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice nebo 2 lžíce kakaa
  • 100 ml jogurtu nebo kefíru
  • 2 hrsti ovoce (třešně, sušší jahody, borůvky a podobně)

Pokud použijeme celé plantainy, prostě je oloupejte, pokrájejte a rozmixujte s vajíčky a jogurtem/kefírem do hladka. V případě mouky prostě jen rozmíchejte. Přidejte zbytek surovin a plňte buď do muffinových formiček nebo do koláčové/dortové formy. Muffinky klidně plňte celé, zas tolik nevyskočí. Pečte asi 30 minut, dá se klasicky poznávat špejlí.

 

IMG_0776IMG_0775

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top