„Sýrová“ omáčka bez mléčných produktů – #AIP, paleo, low-carb recept, dairy-free
Mléčné výrobky jsou jedna z věcí, co lidem často na paleu nebo AIP chybí. A nějaká smetanovo-sýrová omáčka třeba k masu nebo cuketovým nudlím je něco, co bychom si všichni dali rádi. Mám tu pro vás skvělou náhradu, která navíc trvá jen pár minut. Možná vám to na první pohled bude znít divně, ale vážně vykoušejte, budete příjemně překvapení.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1 větší cuketu (představte si větší cuketu z obchodu, ne takové ty giganty ze zahrádky :-))
- asi 1 dcl vody
- 2 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí (koupíte ve zdravé výživě)
- lžička soli (nebo podle chuti)
- špetka kurkumy kvůli barvě (nemusí být)
- asi 1/2 dcl kokosového mléka kvůli barvě (nemusí být, používám Bio Aroy-D bez éček)
Pokud chceme mít omáčku světlou, případně lehce žlutou, co nejvíc připomínající tu sýrovou, tak cuketu nejprve oloupejte a použijte jen bílou část. Já ale často použiju cuketu i se slupkou – omáčka vypadá zeleně a v kombinaci s masem možná trochu nevábně, ale zas je přírodnější a obsahuje víc vlákniny.
Cuketu s vodou vložíme do mixéru a rozmixujeme. Přelijeme do malého hrnce a přivedeme k varu – stačí vařit jen minutu až dvě. Vmícháme lahůdkové droždí, sůl podle chuti.
Kvůli barvě, aby hezky zbělala a připomínala smetanovou, můžeme přidat trochu kokosového mléka. Omáčka získá lehkou kokosovou pachuť, ale dost možná si toho ani nevšimnete. A špetkou kurkumy jí můžete dobarvit do žluta, jako na obrázku. Ani jedno ale není nutné, omáčka je chutná a opravdu velmi připomíná sýrovou i tak, uvařená jen z prvních čtyř ingrediencí.