Clafoutis, moje nejoblíbenější bublanina: skoro #lowcarb recept

Jakmile se objeví první třešně, hned vím, co s nimi upeču. Není to klasická česká bublanina, ale francouzský clafoutis. Nízký koláč, který připomíná spíš palačinku, vláčný, jemný – prostě jsem se do něj kdysi zamilovala a nedám na něj dopustit. A navíc se s přivřenýma očima dá považovat za nízkosacharidový.

Záleží tedy jak na to koukáte, některé low carb proudy zakazují použití mouky úplně. Ale tady v tom koláči jí je tak málo, že na jednu porci vyjde 5 gramů mouky. A pokud chcete, můžete koláč připravit i z kešu mouky místo té klasické. Jen dejte pozor, ať ji máte umletou opravdu na jemno a počítejte s tím, že to (jak už to tak bývá) nebude úplně ono. Takže já v tomto receptu obvykle tu špaldovou používám.

Potřebujeme:

  • 400-500 g třešní
  • 60 g (špaldové) hladké mouky
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 ml mléka
  • 3 velká vejce
  • 30-40 g erythritolu nebo jiného oblíbeného sladidla
  • semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt

Smícháme všechny ingredience na těsto, nedivte se, bude tekuté – jen trochu hustší než na palačinky. Nalijeme do koláčové formy a bohatě naskládáme třešně. Třešně mají trochu vykukovat, těsta stačí tak centimetr, možná jen o trochu víc. Třešně pečením splasknou a těsto trochu nabyde, takže to bude akorát.

Pečeme do zezlátnutí, asi 25 minut na 180 stupňů. Těsto možná hodně nabyde, bude utíkat z formy (jako souflé), ale když clafoutis pak vyndáte z trouby, postupně se vrátí na svoji výšku. Podávat můžete teplý, počítejte ale s tím, že bude křehký a bude se špatně vyndávat z formy. Když vychladne, zpevní se a snadno jej nakrájíte.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top