Vepřový tomahawk steak na pánvi

Na chalupě mám ráda rychlé recepty. Recept sám o sobě tedy není nic extra zajímavého… Zato steak samotný mě zaujal. Je super atraktivní vzhledově, díky tomu, že je maso uříznuté i s žebrem. Ve výsledku můžete steak za kost držet a okusovat, což je na chalupě i praktické :-)

Tomohawk (koupila jsem na Scuku: na.scuk.cz/tomahawk) je vlastně libová vepřová pečeně se silným tukovým krytím okolo (a zmíněným žebrem). Kost ani tuk se před pečením nesundává, obojí pomáhá chuti výsledného steaku. Steak se na pánvi peče o něco pomaleji než hovězí steaky: Sice jej vložíme na horkou pánev s trochou oleje, ale pak teplotu o něco snížíme. Vepřové maso je totiž potřeba propéct na „well done“ a to u takhle vysokého steaku (4-5 cm) docílíme buď vysokou teplotou na pánvi a následným dopečením v troubě a nebo nejprve vysokou a pak nižší teplotou pánve. To jsem zvolila pro jednoduchost na chalupě. Nevýhoda? Maso bude o chlup sušší než by bylo s kombinací trouby. Takže je na vás, jakou metodu zvolíte.

Při pečení pouze na pánvi je potřeba zvolit takovou teplotu, abyste mohli mít maso na pánvi asi 4 minuty z každé strany. Začala jsem tedy na maximální teplotě a asi po minutě jsem stupeň stáhla asi na 2/3 výkonu. Je ale potřeba si to ozkoušet na svém sporáku.

Maso jsem jen osolila, na závěr jsem dochutila trochou rozmarýnu. Podávala jsem se salátem a bagetkou pro manžela.

Díky 14 dennímu staření je maso i na well done velice křehké, nepůsobí vysušeně. A části blízko tukového krytí jsou skvěle šťavnaté, samozřejmě za cenu vyšší tučnosti. To ale jednou za čas stojí za to, ne? :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to Top