Kottu – dobrota ze Srí Lanky, kterou si snadno uděláte i doma

Na dovolené na Srí Lance jsme toho hodně ochutnali, většina věcí nás ale nenadchla. Ovšem kottu – to je něco jiného! Dělá se vlastně ze zbytků a přitom je to ohromná dobrota. A jeho příprava na ulici má ještě zajímavou atmosféru. Po návratu jsem ho vyzkoušela doma a musím říct, že chuťově se od originálu téměř neliší. Zde je slíbený recept pro ty, co s námi kottu ochutnali a také se pro něj nadchli:-)

S jídlem na Srí lance je to poměrně těžké. Všechno je tam hodně, ale opravdu hodně ostré. Typické je rice and curry – kopa rýže a k tomu 5 mističek s různými omáčkami – ať už si vyberete zeleninovou variantu, kuře nebo rybu, bude pálit vždycky všechno. Jedinou cestou pro někoho, kdo ostrá jídla nemusí, je jíst sladké – i v pečivu je to téměř jediná varianta něčeho, co nepálí.

Trošku jednodušší je to s jídly připravovanými přímo na ulici. „Kuchaři“ koukáte přímo pod ruce a můžete si říct, že nechcete ostré – aspoň trochu anglicky tam totiž umí skoro každý. Takže tady jsem měla šanci, že se jednou pořádně najím i já:)

Zmínila jsem, že kottu se dělá vlastně ze zbytků. Zní to hrozně, ale důvod je jednoduchý. Tradičně se ráno připravují placky „rotti“ – placky z mouky, kokosu, vody a soli, které se plní různými náplněmi (pálivými samozřejmě). Třeba vajíčkem s trochou koření (čti chilli), zeleninou, kuřetem a podobně. Různé rolky pak zakoupíte po celý den ze stojánků vystrčených přímo v ulici – stačí ukázat a ochotný prodavač vám je zabalí do novin (hygienické to moc není, ale aspoň neřeší recyklaci:)).

Placky, které zbydou, se v tamních tropických podmínkách nedají uchovávat do druhého dne – nezbývá tedy, než je nějak zpracovat, takže se z nich na večeři dělá kottu, jakási zeleninová směs. Smaží se na velkém kovovém plátu a kuchař směs seká pomocí dvou kovových destiček. Ulicí se potom nese typické klepání a ve všech vyvolává chutě:-) Dnes navíc není problém sehnat kottu po celý den, protože si získalo velkou oblibu.

Variant kottu je více – kromě zeleniny se do směsi přidává naložené kuře nebo ryba, my si uděláme nejjednodušší verzi s vajíčkem. Tak pojďme rovnou na recept. Příprava není složitá a většinu surovin budete mít normálně doma.

Na 6-8 placek rotti potřebujeme:

  • 1 hrnek klasické hladké mouky
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/2 lžicky soli
  • necelý hrnek vody

Smíchejte sypké suroviny, vodu přilévejte postupně, abyste získali husté, jen mírně lepivé těsto (nejlépe se zpracovává rukou). Nechte ho chvilku odpočinout a potom z něj válečkem na těsto dělejte placky velikosti vaší pánve. Pro účely kottu – čím tenčí, tím lepší (ideálně cca 1 milimetr silné). Jde to poměrně dobře, nebojte se těsto podsypat, pokud se vám při vyvalování lepí.

Rotti

Pánev rozehřejte na sucho na 3/4 výkon a placky opékejte z obou stran, až se na nich budou zespoda tvořit hnědé puchýřky. Trvá to tak 1-2 minuty z první strany a půl minuty z druhé. Hotové placky skládejte na sebe, aby si udržely teplo.

Pokud placky nespotřebujete na kottu, můžete je použít jako přílohu k masu.

Na kottu pro dvě osoby budeme potřebovat:

  • 5 velkých listů bílého zelí
  • 2 střední mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • 1 pórek
  • 3 vejce
  • lžíci oleje
  • větší špetku soli
  • lžičku kari koření
  • chilli
  • 3 placky rotti

Zeleninu nakrájíme na tenké plátky – zelí na čtverečky nebo obdélníčky o straně asi 2 cm, mrkev a cibuli na tenká půlkolečka a pórek klasicky na plátky. Olej na pánvi rozpálíme skoro na maximum a vložíme na něj cibuli, zelí, mrkev i pórek a smažíme 3-5 minut skoro do měkka. Přidáme placky rozkrájené na malé nudličky (0,5 x 2 cm) a poté do směsi rozklepneme všechna vajíčka a mícháme, aby se vejce srazila a obalila celou směs. Ochutíme solí a kari kořením – můžeme použít i indické, i když to srí lanské je trošku jiné, nakonec to ale tak velký rozdíl nebude. No a kdo chce mít opravdový srí lanský zážitek, do každé porce si přidá 2 vrchovaté lžíce chilli!

 

 

 

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top