Pečené houby jako příloha: rychlý AIP, low-carb, paleo recept

Až nesmyslně jednoduchý recept, který sem stejně musím dát, protože určitě někoho inspiruje. Já sama jsem na to přišla až nedávno a teď dělám tyhle houby každou chvíli. Někdy s žampiony, jindy s hlívou, cokoliv je zrovna po ruce.

Dělám z půl kila hub, menší množství nemá smysl dělat. Houby totiž obsahují hodně vody a tak se hodně spečou. I tak to nejsou ani čtyři porce, když chci, aby jich nebylo na talíři úplně málo :-)

Žampiony krájím na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti. Věděli jste, že je zbytečné je loupat? U nás v rodině se to dělalo, já jsem to ale z lenosti jednou vyzkoušela bez toho a nic se nestane, šlupka není nijak tvrdá. Houby jsou navíc většinou čisté, maximálně je rychle omyju pod tekoucí vodou od hlíny.

Hlívu nemyji vůbec, nebývá to potřeba. Krájím na kusy cca 2×3 cm, primárně hlavičky, nohy často nepoužiju nebo je hodím do vývaru, jsou totiž poměrně tvrdé.

Houby jen rozložím do zapékací misky, mám ráda sklo nebo porcelán. Pocákám trochou olivového oleje, přidám několik stroužků česneku (ve slupce, jen ho nožem na plocho trochu rozmáčknu) a přidám nějakou bylinku: čerstvý rozmarýn (ani ho nesundávám z větvičky, je výrazný, takže i tak dokáže houby ovonět), tymián nebo třeba estragon (ať už sušený nebo čerstvý).

Peču v troubě asi 20 minut na 180 stupňů. Pozor, v troubě bude při otevření hodně páry, tak ať si nespálíte čumáček :-) A dávám jako přílohu k libovolnému masu, často ještě s nějakou další zeleninou a salátem.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top