Makovo-švestkový koláč #low-carb recept i pro začátečníky

Když jsem tenhle recept vymýšlela, měla jsem jediný cíl: vytvořit vyvážený, nízkosacharidový koláč, který ale přesto nabídne tu opravdovou makovou náplň, jak ji známe z buchet nebo kynutých koláčů. Takovou tu hebkou, sladkou, voňavou… a nezaměnitelně makovou. A právě proto jsem ji „schovala“ do tvarohového těsta v podobě malých kapsiček.

Výsledek předčil očekávání – když kousnete do makové bubliny, ucítíte přesně tu chuť, kterou máme s mákem spojenou od dětství. V kombinaci s tvarohem, vejci, zdravým tukem a šťavnatými švestkami vznikl koláč, který je nejen lahodný, ale i výživný. A přitom ho zvládnete připravit i bez zkušeností – stačí následovat návod krok za krokem.

Nebojte, zvládne ho i úplný začátečník – projdeme si to krok za krokem.

Mák a švestky - skvělá vyvážená svačina

Makovo-švestkový koláč

Koláč, který nadchne každého, kdo má rád mák – a s tvarohovou základnou, díky čemuž je to plnohodnotná svačina a ne jen sladký mlsík :-)
Prep Time 20 minutes
Cook Time 31 minutes
Typ Dezert
Servings 12 kousků

Ingredients
  

Tvarohová vrstva

  • 500 g (nízkotučného) tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce erytritolu nebo ekvivalent jiného sladidla
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 30 g krupice nebo hrubé mouky

Maková náplň

  • 250 g máku mletého
  • 40 g erytritolu nebo ekvivalent jiného sladidla
  • 40 g rozinek volitelně
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce rumu

Švestky

  • 12 švestek

Instructions
 

  • Nejdřív svaříme mák. Smícháme všechny suroviny kromě rumu a na mírném plameni (4-5 z 10) mícháme asi 15 minut. Po odstavení přidáme rum a necháme trochu zchladnout.
  • Mezitím smícháme všechny suroviny na tvarohovou vrstvu a dobře promícháme (třeba vidličkou). Nalijeme do koláčové formy a uhladíme povrch.
  • Lžící dáváme do tvarohu kopečky makové náplně (velké asi jako pingpongový míček). Dáváme je náhodně, díky tomu vznikne hezká "bublinková" struktura.
  • Na závěr poklademe půlenými švestkami, zatlačíme do koláče, aby byly rovnoběžně s povrchem.
  • Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut, do zlatova.

Notes

Teplý koláč po upečení je velice chutný, působí vlhce, vláčně a je potřeba si na něj vzít lžičku. Po vychladnutí se zpevní a dá se jíst rukou, takže je vhodný i třeba s sebou na výlet. Díky vlhkosti a švestkám uchováváme raději v lednici.
Keyword koláč, mák, švestky, tvaroh

Pokud se v kuchyni teprve rozkoukáváte a rádi byste získali jistotu i v dalších jídlech, mrkněte na můj Kurz vaření pro začátečníky na https://www.knakousnuti.cz/kurzy. Naučíte se vše důležité od úplných základů – bez stresu a v pohodě. Nebo začněte mým e-bookem s 10 recepty do 20 minut zdarma.

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top