(Nejen) nízkosacharidový recept: Cola sirup do nápojů a drinků

I když se člověk snaží vyhýbat slazeným nápojům a pít hlavně vodu nebo čaj, občas dostane chuť na něco zajímavějšího. Já jsem si před časem jako náhradu coly koupila cola bylinku (pelyněk artemisia abrotanum). Jde ji jen tak hodit do vody s plátky citronu třeba místo máty, ale pokud chcete z její chuti dostat maximum a uchovat si ji i na další použití, vyrobte si tenhle sirup!

Bylinka navíc není žádaná jen kvůli své chuti připomínající Coca Colu, je to (spolu s ostatními pelyňky, mezi které mimochodem patří třeba i estragon) léčivka. Působí příznivě na močové cesty, menstruační bolesti nebo migrény. Koupit se dá v lepším zahradnictví a nebo přes internet. Lístečky vzhledově připomínají kopr, jen má barvu do stříbrna, vzrostlá bylinka ale tvoří dřevnaté stonky a časem připomíná spíše například tůji.

Ale jako každý pelyněk má cola bylinka jednu nevýhodu, a to, že s teplotou hořkne. Nemůžeme tedy vzít bylinku a povařit ji, jako bychom to dělali u jiných výluhů a bylinkových sirupů. Zahřejeme tedy jen zbytek bylinek a koření a bylinku přidáme až do zchladlé směsi.

Ingrediencí je poměrně hodně, tak si nedělejte starosti, pokud Vám některá chybí. Nechci si hrát na Babicu, přesto bych nerada, aby Vás množství ingrediencí odradilo – prostě použijte co máte. Žádné koření samo o sobě (kromě bylinky a skořice) není pro recept zcela zásadní.

Na 3 dcl sirupu potřebujeme:

  • 2 velké hrsti snítek bylinky (čím mladší lístky, tím lepší)
  • 2 bio citrony (šťávu i kůru)
  • 1 lžička (ideálně cejlonské) skořice (cejlonská skořice má jemnější a trochu jinou chuť než ta, kterou tu klasicky koupíme v obchodě. Lépe ladí s chutí coly. Já ji kupuji na www.scuk.cz od Cejlonského koření)
  • 1 menší lžička kvalitního kakaa (nedivte se! Hezky se tam hodí, colu obarví a ve výsledku kakao nebude tak výrazně cítit)
  • 2 hřebíčky
  • 1/3 hvězdičky badyánu (1-2 “tobolky”)
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo dle chuti – např. lístky sušené stévie nebo erytritol
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • 1/2 litru vody

I pokud se vyhýbáte slazení, tady prosím sladidlo nevynechávejte nebo drasticky neomezujte. Sladká chuť velice zvýrazní chutě bylinek a koření, takže stojí za to pro jednou trochu sladidla použít.

V malém hrnci zahřejeme vodu se skořicí, kakaem, hřebíčky, badyánem, muškátovým oříškem a koriandrem (a případně stévií) a krátce povaříme. Odstavíme a necháme zchladnout (může mít okolo 50 stupňů), mezitím si nastrouháme kůru z dobře omytého citronu, vymačkáme šťávu a spolu se všemi ostatními ingrediencemi zalijeme výluhem z koření. Dobře promícháme a přendáme do neprůhledné zavírací nádoby, kde macerujeme 2-4 dny (klidně při pokojové teplotě, kyselina citronová brání zkažení).

Po dvou až čtyřech dnech ochutnáme, můžeme dochutit cukrem. Sirup by měl být poměrně sladký, zároveň i celkem kyselý. Zkuste si jej namíchat ve skleničce s vodou, abyste poznali, zda vám už tak bude chutnat. Bude pravděpodobně méně intenzivní než klasické sladké ovocné sirupy, nebojte se ho tedy míchat ve větším poměru (třeba až 1:4).

Hotový sirup přeceďte přes cedníček (a pokud ho nechcete mít kalný, udělejte ještě druhé kolo s plátýnkem). Přelijte do skleničky a uchovávejte v lednici. Vydrží měsíc i déle, mně se nikdy nestihl zkazit.

Používat jej můžete jen tak, do vody, třeba perlivé magnesie nebo tibi limonády. Dá se samozřejmě používat i do koktejlů, pokud chcete zazářit na (nízkosacharidové:)) párty. A můj čerstvý objev je cola + espresso (stejné množství hotové limonády jako espressa) a hodně ledu. Vyzkoušejte!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top