Zázvorový čaj – „vyprošťovák“ (lze použít i jako recept na zázvorovou limonádu)

Jistě znáte ten pocit, kdy máte podezření, že na vás něco leze… Kýcháte nebo cítíte dutiny… a nebo jen prskají všichni kolem vás, tak se chcete radši obrnit dopředu. Tenhle recept je zázrak nejen v síle svých účinků, ale i v jednoduchosti a chuti. A vypít lektvar zvládnou i ti, kteří se zázvoru jinak obloukem vyhýbají:)

Vyražte tedy do nejbližšího obchodu a poberte (pokud nemáte doma):

  • 1 kus zázvoru (na jednu dávku budou stačit tak 2 cm)
  • 1 citrón
  • med (1 lžíce)
  • čaj (2 sáčky, třeba voňavý Earl grey)

Ze zázvoru si odkrojte kousek zhruba 2cm dlouhý a nožem z něj oloupejte béžovou slupku. (Loupání není nutné, ale je hygieničtější.) Nastrouhejte jej na jemném struhadle rovnou do konvičky nebo karafy. Důležitá je totiž každá kapka šťávy a je teda škoda ji nechat někde na prkénku. Zbytky oberte i ze struhadla.

Zalijte litrem vroucí vody. Rovnou do konvičky přidejte i ty 2 sáčky čaje. Nechte chvilku odstát, mezitím si vymačkejte š’távu z citronu, přidejte do konvice spolu se lžící medu.

Pokud vám vadí plovoucí kousky zázvoru, jako mně, lijte do hrnečku přes čajové sítko.

 

A teď obměna pro zázvorovou limonádu:

Jediná změna je, že v konvici nezalijete zázvor litrem vroucí vody, ale jen třeba 1 deckou. A nemusíte přidávat čajové sáčky. Nechte 5-10 minut odstát, aby se ze zázvoru horkou vodou vylouhovalo co nejvíce aktivních látek, přidejte citronovou šťávu a med a dolijte ledovou vodou nebo sodovkou. Přidejte pár kostek ledu, pár koleček citronu nebo limetky na ozdobu a pozvěte kamarády, co vám ji pomůžou vypít!:)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top