Nízkosacharidový recept: Pražma nebo jiná rybka pečená v soli
Ryby u nás (snad kromě kapra) nejsou moc tradicí a tak vás moc ráda seznámím s receptem, díky kterému upečete celou rybku a zůstane tak úžasně šťavnatá, že jinou úpravu snad ani nebudete hledat. Navíc je to fakt rychlovka, takže se toho nebojte a pojďme do toho.
Celou rybu většinou koupíme kuchanou a pokud ne, najdeme si na youtube návod jak se to dělá, na to já nejsem odborník, i když zrovna v tomto případě jsem k tomu byla donucená. Nutno uznat, že s polovičním úspěchem – zřejmě se mi žluč podařilo prorýpnout, ale rybu jsem hned umyla a po hořkosti nebylo ve výsledku ani památky.
Dál už je to zcela jednoduché. Rybu lehce nasolíme zevnitř, vložíme bylinky a plátek citronu. Do zapékací misky nasypeme vrstvu soli – něteré recepty píšou i půl kila, ale to je úplně zbytečné, stačí na prostě hustě pokrýt třeba půl centimetrem soli. Rybu položíme na sůl a stejně tak půl centimetrem soli zasypeme.
Pečeme asi 20-25 minut nebo podle velikosti ryby (moje měla asi 350 g). Podáváme s nějakou zeleninovou přílohou, třeba ratatouille nebo salátem.