Nízkosacharidová rumová barbeque omáčka (úžasná třeba k trhanému masu)

Kdo by neměl rád BBQ žebírka, křidýlka nebo trhané maso? Tato barbeque omáčka zabere pár minut a je stejně dobrá, jako taková ta lepavá, sladko kyselá… Je pěkně koncentrovaná a v lednici vydrží až čtrnáct dní. Vyzkoušíte?

Dělám poměrně často vývary a zbývá mi maso. Pokaždé řeším co s ním, i když pár oblíbených receptů mám (spoiler: „lasagne“ nebo kuřecí salát). Když ale kolegyně říkala (díky, Romčo!) že dělali skvělé trhané maso, vyžebrala jsem od ní recept na barbeque omáčku, že to musím vyzkoušet. Recept jsem si trochu upravila do nízkosacharidové podoby a je to.

Potřebujeme:

  • 1-2 cm zázvoru, oloupaného a nastrouhaného na jemno
  • 4 velké stroužky česneku, nasekané na jemno
  • 2 dcl rajčatové passaty (nebo rajčat v plechovce)
  • 2 lžíce worchesteru
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 malé panáky tmavého výrazného rumu
  • 2 vrchovaté lžičky dijonské nebo orientální hořčice
  • 1 lžíce erytritolu
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového (pomace, z pokrutin) oleje

Olivový olej rozehřejeme v malém hrnci a opečeme v něm zázvor a česnek. Přidáme všechny zbývající suroviny a na středním plameni vaříme asi 20-30 minut, až se chutě pěkně propojí.

Po této době nečekejte hustou BBQ omáčku medové konzistence, jako koupíte v obchodě – asi si dovedete představit, čím vím je tato konzistence získaná. Omáčka je tekutější, ale na marinování masa nebo jeho závěrečné pokapání – a nebo na pečení trhaného masa je naprosto ideální. A pokud opravdu chcete hustou, vařte déle, možná 2 hodiny. Objem se svaří na polovinu a konzistence bude ideální.

Tip na závěr: Na maso naložené a pečené v BBQ omáčce jsme zvyklí. Zkuste ale nastrouhat třeba ředkev nebo mrkev na silnější nudličky a zakápnout omáčkou. Geniální dobrota právě třeba k masu!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top