Vaječňákový krém do vosích hnízd

Musím si ho tu hned zapsat, i když k tomu nebudu mít ani fotku, ale nerada bych ho do příštího roku zapomněla. Není to nic superobjevného, ale mám radost, jak se pěkně povedl, takže musím zaznamenat. Domácí vaječňák dělám už spoustu let, samozřejmě v low carb verzi, takže jsem jen potřebovala přijít na to, jak z něj udělat krém. Poslední roky jsem plnila vaječňákem samotným, jenže to nefunguje moc hezky: vsaje se do piškotu a uvnitř zůstane prázdno, navíc plnění je spousta vztekání se – stačí malá kapička tekutiny na formičce a těsto se k ní přilepí a nejde vyndat, potrhá se. S krémem to šlo snadno a z 50 hnízd se mi nepovedlo jen jediné (za což byl manžel smutný, že jich nebylo víc na ujídání :)).

Já už jsem to přitom kdysi zkoušela, ušlehat krém z másla a vaječňáku, ale nepovedlo se – krém se srazil. Ono to bude jako s majonézou – přinutit tuk a vodu, aby se spojily, není úplně snadné. Tentokrát jsem ale na ten trik přišla.

Na dvě dávky vosích hnízd (1x světlé a 1x tmavé) potřebujeme:

  • 150 g másla (změklého, tj. cca půl hodiny vyndaného z lednice)
  • 100 ml vaječného likéru
  • 1 vrchovatá lžička kešu másla
  • 1 malá lžíce erythritolu nebo podle chuti a toho, jak moc máte sladký vaječňák (umletý na moučku)

Bude to fungovat s jakýmkoliv ořechovým máslem, nebála bych se použít třeba mandlové. Asi máte nejpravděpodobněji doma burákové, to možná maličko změní chuť krému, ale fungovat bude taky. Akorát ať není s kousky ořechů :-)

Máslo jsem nakrájela do misky na plátky, k tomu jsem přidala kešu máslo a ušlehala ručním mixérem s metličkami: Nejdřív na nižší rychlost (pozor, může to lítat ven z misky) a jak máslo měkne, přidávala jsem rychlost. Když už to šlo docela hezky, máslo působilo krémovitě (asi po dvou minutách), začala jsem přidávat vaječný likér. Pro jistotu opravdu jako s majonézou: nejdřív jen 1 kapka, pár vteřin zašlehat, pak další… Po pár kapkách už můžete dát cca lžičku a takhle postupně přilévat, až použijete všechen likér. Ochutnejte, případně doslaďte a ještě zašlehejte. Pokud v téhle fázi na jazyku cítíte krystalky sladidla, nebojte – ono se to v krému časem rozpustí.

Krém bude poměrně tekutý, ale plnit se s ním dá rovnou. A nebo ho můžete dát na chvíli do lednice, aby ztuhnul a lépe se s ním pracovalo. Já jej dávám do cukrářského sáčku s odstřiženou špičkou (asi 5-7 mm) a plním tím, je to mnohem praktičtější než třeba lžičkou.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top