Kurz přípravy těstovin v Bologni

Když jsem se ocitla v Itálii v Bologni, chtěla jsem navštívit nějaký kurz vaření. Těstoviny sice skoro nejím, nemusela jsem je moc ani dokud jsem nebyla lowcarb, jenže co jiného se chcete v Itálii naučit? :-)

Kurzy jsem hledala přes AirBnB Experiences. I přesto, že Bologna není moc velké město, nabídka byla poměrně široká. Chtěla jsem samozřejmě co největší poměr ceny a kvality :-) Vybrala jsem kurz od Dennise, který je šéfkuchař a kurzy mu prošlo už přes 300 lidí. Mým cílem nebylo naučit se jen přípravu těstovin jako takovou, ale získat celkovou inspiraci, jak kuchaři v Itálii zachází s potravinami, jak přemýšlí nad všemi chutěmi, texturami, barvami…  Což pak využiji v jakémkoliv vaření i mimo těstoviny.

Na kurzu se nás sešlo celkem 5. 2 páry, z toho 3 Britové a jedna Australanka – a já. Dennis nás pozval do své kuchyně ve studentském bytě. Dokonale to ukázalo atmosféru italské kuchyně, trocha neladu ani málo místa nás nemohlo rozhodit. A hned jsme začali s přípravou těsta na těstoviny. Jediné pravidlo – 100 g mouky na jedno vajíčko a rukama silou uhníst tuhé těsto. Nechat alespoň půl hodiny odpočinout v ledničce a mezitím jsme si vyzkoušeli náplně třeba na tortellini.

Základními surovinami byly špenát a ricotta. Dál už se ale bez představivosti nekladou. Můžete použít více sýra, různé koření, bylinky nebo ochucené olivové oleje. Já jsem si vybrala kombinaci špenátu, ricotty, parmazánu a orgánového oleje.

Umotat tortellini není příliš těžké, ale připravit je pro celou rodinu chvíli zabere. Nicméně to bylo to nejzábavnější na celém procesu. Hotové těstoviny jsme nechali oschnout na okně, aby ses snáze se vařily al-dente. Pak už jim stačí 5 minut ve vroucí vodě a můžete podávat třeba s máslem ochuceným šalvějí.

Celkově mě oslnily hlavně ochucené oleje, které jsou skvělou inspirací i třeba na zálivky na saláty, na doladění krémových polévek, nebo na závěrečném ochucení dezertu. Náplň z ricotty a zeleniny je poměrně flexibilní, akorát teď mě čeká ten největší úkol – a to je vymyslet, do čeho ji plnit, aby to nebyly klasické těstoviny, ale přitom se jim to dostatečně podobalo :-)

Celkově byl kurz úžasnou inspirací a nelituji ani minuty ani koruny do něj vložené. Rozhodně doporučuji komukoliv, kdo má rád vaření, jako nasbírání inspirace a užití si toho, jak to funguje v italské kuchyni.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top