Ume mandle: zdravé mlsání hotové za 3 minuty

Ořechy jsou v lowcarb stravě oblíbená potravina, nic se nemá přehánět, ale slouží jako vhodná svačinka zejména třeba na cestách. Jako rostlinné potraviny obsahují hodně vlákniny a zdravého tuku, ale bohužel i značné množství antinutričních látek, které mohou bránit vstřebávání cenných látek. Ořechy se doporučuje namočit, čímž se z části nevhodných látek zbavíme. Další možností jejich opražení.

My si ukážeme, jak připravit nejjednodušší slanou verzi oříšku na mlsání. Navíc k tomu použijeme ume ocet, který je další zajímavou potravinou, vzniklou kvašením. Ume ocet vzniká ze švestiček Umeboši. Švestičky se nejprve namočí s velkým množstvím soli a nechají se kvasit. Nejprve na alkohol a poté alkohol při kvasí na ocet. Díky tomu je ocet už přirozeně ochucený, takže může sloužit například jako zálivka na salát. Stačí jen přidat trochu zdravého oleje. Ume ocet koupíte ve zdravé výživě  za pár desítek korun a určitě se ve vaší kuchyně neztratí.

Potřebujeme:

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 1 malou lžíci ume octa

Na pánvi na sucho opražíme mandle, raději jen na nižší teplotu, aby se nezačali pálit. Když jsou tak teplé, že je neudržíte v ruce, zalijeme ume octem. Vypneme vařič a dobře mícháme ještě asi minutu, aby se ocet dobře rozprostřel a na mandlích zcela uschl. Tím na mandlích vytvoří chutný slaný povlak.

Mandle jsou nejlepší ještě teplé, ale můžeme je skladovat stejně jako jakékoliv jiné slané ořechy. Jen je před zavřením do sáčků nebo krabičky nechte zcela vychladnout.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Back to Top