Proč tloustneme? Proč jsme nemocní? Co je s námi špatně?

Se zažitými pravidly ohledně stravování je něco špatně. Více než polovina lidí v ČR trpí nadváhou nebo obezitou – chronické nemoci s nimi související dokonce mohou za 60% úmrtí!!! Je zřejmé, že tolikrát opakovaná pravidla zažehnat tento stav nepomáhají. Proč?

  • Člověk je velice komplexní systém. Působí na něj mnoho vlivů a aktuálně jsme s technologickými trendy dost „odpojeni“ od přirozeného životního stylu – stres a chemie jsou všude okolo nás. Neznáme zatím konkrétní důsledky… ale příliš pozitivní nebudou.
  • Je velice náročné a drahé uspořádat mnohaleté studie prokazující pozitivní nebo negativní vliv jednotlivých potravin, živin nebo životního stylu. Na člověka působí tolik vlivů, že se nedá prokázat vliv jednoho z nich, navíc ti, kdo obvykle financují studie, jsou potravinářské koncerny, které se postarají o to, aby se zveřejnily pouze výsledky, které jim vyhovují.
  • Mnoho pravidel a doporučení vzniklo z jiného důvodu než podporovat zdraví obyvatel. Například rozmach používání pšenice, brambor nebo rýže vznikl z potřeby snadno a levně nasytit velké množství obyvatel.
  • A mnoho potravin dnes (zejména ty, na které jsou stále dokola reklamy v televizi i všude okolo nás) už vlastně nejsou potraviny. Jsou to produkty laboratoří, které dlouho pracují na tom, aby nám daný výrobek co nejvíce chutnal. Dokonce zvažují hned 2 kritéria: Jak velké potěšení/uspokojení nám sousto přináší a zároveň jak dlouho nám chuť zůstává na jazyku, jinými slovy, jak brzo sáhneme po dalším kousku. Asi chápete, čeho se snaží dosáhnout… Jsme geneticky programovaní na oblibu sladkých, tučných a křupavých potravin – z doby, kdy právě tyto chutě skrývaly drahocenné kalorie. Dnes máme kalorií přebytek, ale tyto laboratorní produkty útočí na naše pudy a tento boj bohužel nedokážeme vyhrát.
  • Jako už to bývá se zákony, vyhláškami a ostatními pravidly „seshora“, snadno zastarají a dlouho trvá, než se přehodnotí. Proces je pomalý a proto i rádoby zřejmá fakta se do doporučení státu a lékařů dostávají jen velice pomalu.
  • Jsme v zajetí informační doby – informací je spousta a jsou velice často protichůdné. Po internetu může kdokoliv šířit jakoukoliv dezinformaci – ať už úmyslně nebo v dobré víře – ale každopádně stačí umět informace podat nebo mít trochu štěstí a snadno jim uvěří velké množství lidí. Nedostává se nám kritické myšlení – ale ani s jeho pomocí se dnes člověk nemůže ve všech informacích vyznat a správně se rozhodnout – stejně jako si nemůže například naordinovat správnou léčbu v nemoci jen s pomocí informací na internetu.

 

Neexistuje univerzální rada nebo řešení pro všechny. Je ale potřeba začít zapojovat zdravý rozum. Jíst POTRAVINY, ne průmyslové produkty plné nepřirozených chemikálií. Dejme důraz na rovnováhu mezi jídlem, pohybem a odpočinkem a nevymlouvejme se na nedostatek času, náročnost nebo cenu. Naše zdraví je přece to nejcennější co máme – a vše do něj investované se nám jednou bohatě vrátí!

Pozn. Nízkosacharidové stravování není určeno k přímému léčení a není vhodné pro všechny. Pokud trpíte závažnějšími zdravotními problémy, poraďte se se svým lékařem.

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top