Vajíčkové muffinky – egg bites #Low-carb, bezlepkový recept vhodný pro těhotenskou cukrovku

Tyhle „muffinky“ mám hrozně ráda. Říká se tomu Egg bites a v cizině se prodávají jako občerstvení v kavárnách – hlavně tam, kde frčí nízkosacharidové stravování, třeba v US nebo ve Španělsku. Jsou moc dobré a mají vícero využití – udělejte si je na snídani a co zbyde, zabalte do krabičky na výlet. A dělala jsem je i mamince na oslavu – protože jsou rychlé na výrobu, efektní a vlastně netradiční.

Recept je i poměrně flexibilní, dovnitř samozřejmě můžete dát různé ingredience. Klasika je slanina, šunka nebo uzený losos, nějaký sýr a bylinky. Stejně tak můžete dát i na drobno nakrájenou zeleninu (třeba barevné papriky nebo hrášek). Jen to nepřežeňte s množstvím, aby vajíčka dobře zatuhla.

Vajíčkové muffiny (egg bites)

Vajíčková dobrota vhodná na snídani, ale můžete je vzít i na výlet.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Typ Breakfast
Servings 6

Ingredients
  

  • 10 vajíček (ideálně co nejlepší kvality)
  • 100 g slaniny drobně nakrájené
  • 100 g strouhaného sýru např. gruyere, cheddar
  • 100 g čerstvého sýra (lučina, palouček)
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce bylinek (pažitka, petrželka, tymián – dle chuti)
  • čerstvě mletý pepř

Instructions
 

  • Do trouby dolů vložte plech s vodou – muffinkům vyhovuje hodně vlhké prostředí, díky tomu budou krásně jemné a krémové. Troubu zapněte na 140 stupňů.
  • Pokud chcete, můžete osmažit slaninu do zlatova. Přidáte tím na chuti, ale jestli spěcháte, klidně krok vynechte.
  • V míse smíchejte vajíčka a krémový sýr – dobře prošlehejte (např. aby krémový sýr netvořil hrudky a nebo jen maličké). Pomožte si metličkou.
  • Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.
  • Naplňte do muffinových formiček, nejlepší jsou silikonové – budou se z nich egg bites lépe vyklápět. Nechávejte asi centimetr volný – muffinky trochu naběhnou (ale ne tak moc jako u klasických).
  • Pečte na 140 stupňů asi 20 minut. Sledujte skrz dveře trouby – muffinky jsou hotové, když se vprostřed vyboulí nahoru. To značí, že už jsou ztuhlé i uvnitř. Nechcete je ale zbytečně péci déle, protože díky tomu budou krásně jemné a krémové a ne vysušené.
Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top