Proteinové krekry: superzdravá a výživná alternativa chipsů a jiného mlsání k televizi

Když pár dní jíte zdravě, zjistíte, že vám chipsy jako takové už ani nechybí. Chybí Vám ale něco, co se dá mlsat… buď jako zdravá svačinka, nebo prostě mlsání, když přijdou kamarádi, nebo k pěknému filmu… Nebo jste si oblíbili bio krekry z pekárny Zemanka, jenže ani ty nejsou nízkokalorické. Nebojte, zdravá a rychlá alternativa existuje!

A je to fakt superjednoduchý recept. Na 2-4 porce potřebujeme:

  • 3 vaječné bílky
  • 1 odměrka proteinu natural bez příchuti (25-30 g)
  • 1 a půl lžíce celozrnné mouky (žitná, pšeničná, špaldová, kukuřičná, pohanková)
  • 2 lžíce semínek podle chuti (slunečnicové, sezamové, lněné, dýňové)
  • koření nebo bylinky dle chuti (provensálské koření, červená paprika, sušený česnek…)
  • větší špetka soli

V misce smícháme bílky, protein, mouku a semínka a bylinky nebo koření a promícháme vidličkou. Získáme hustší těsto asi jako na lívance. Na velkou pánev kápneme kapku oleje a těsto na ní rozprostřeme. Rovnoměrně posypeme solí.

Opečeme na vařiči jako palačinku (asi 3 minuty z každé strany na střední stupeň).

Ještě teplé přendáme na prkénko a rozkrájíme na vhodné tvary (trojúhelníčky, ehm, kosočtverce). Čím menší, tím lepší – mlsání bude víc a bude pomaleji ubývat.

Přendáme na plech nebo zpět do pánve, pokud je bez plastu, a vložíme do trouby na 150°C asi na 15 minut, až se krekry vysuší a jsou krásně křupavé. Raději hlídejte – připálené je nechcete:)

Jíst můžete ještě teplé nebo nechat vychladnout. Určitě by se k nim hodil dip třeba ze lžíce jogurtu a trochy parmazánu nebo modrého sýra.

A teď co s kombinacemi bylinek nebo koření? Tady máte pár nápadů na vyzkoušení: mletý kmín a lněná semínka. Červenou papriku a slunečnici. Sušený česnek a dýňová semínka. Lžíci strouhaného parmazánu a slunečnicová semínka. Čerstvý rozmarýn a dýňová semínka. Provensálské koření a sušená rajčata. Zelený pepř a sezam. 2 lžíce ementálu nebo goudy a slunečnice. Fantazii se meze nekladou.

(Výživové hodnoty celé dávky: 2000 kJ, 40 g bílkovin, 30 g sacharidů, 25 g tuků, 3,5 g vlákniny.)

IMG_7525

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top