Revoluce v AIP: Změny v autoimunitním protokolu

Autoimunitní protokol je na světě už 10 let, poprvé jej definovala Sarah Ballantyne ve své knížce „Autoimmune paleo cookbook“. Takže je čas na nějaké změny. A tyhle jsou za mě rozhodně k lepšímu. Dochází ke vzniku druhého, modifikovaného protokolu, který není tolik striktní. Pojďme si o tom povědět více.

Existuje už poměrně velké množství studií dokládajících pozitivní účinky AIP. Ve studiích se navíc nepoužívá striktní protokol okamžitě, ale pacienti přecházejí na plnou eliminaci postupně, po dobu šesti týdnů. A ze studií se ukazuje, že pacienti dosáhnou remise ještě před plnou eliminací – např. v IBD studii celých 78% pacientů dosáhlo remise v pátém týdnu.

Zároveň se provedl velký průzkum mezi AIP certifikovanými kouči (sama jsem se účastnila). Kouči zmiňují, že lidé málokdy reportují problémy s určitými vyloučenými potravinami, často také aktivně nabízejí svým klientům méně striktní verzi programu (včetně mě). A protože chceme mít jídelníček co nejpestřejší (kvůli dlouhodobé udržitelnosti i maximalizaci vitamínů a minerálu), vzniká teď nově druhá verze protokolu – Modifikovaná AIP eliminace.

Co je v Modifikovaném AIP povoleno, oproti striktní verzi?

  • Rýže
  • Pseudoobiloviny (např. pohanka, quinoa)
  • Ghí (přepuštěné máslo)
  • Luštěniny (kromě sóji, ta je vynechaná i nadále)
  • Semínka (včetně kávy a kakaa, jupí!)

Naopak pořád vynecháváme:

  • Obiloviny a kukuřici (včetně špaldy, žita, ječmene apod.)
  • Všechno s lepkem (což je obsaženo v těch obilovinách, ale pro jistotu ještě zmiňuji extra)
  • Všechno mléčné kromě ghí
  • Vajíčka všech druhů
  • Lilkovitou zeleninu včetně kuření
  • Sóju
  • Ořechy včetně arašídů
  • Vše zpracované, Éčka
  • Sladidla včetně umělých (kromě medu, javorového sirupu, kokosového cukru v malých množstvích)
  • Alkohol

Samozřejmě u modifikovaného protokolu hrozí malá šance, že nevynecháte něco, co zrovna u Vás může být spouštěčem. V každém případě, pokud nedojde ke zlepšení během 2-3 měsíců, je vhodné se poradit s certifikovaným koučem, protože nemusí být vždy zcela vhodné „zestriktňovat“. Pořád je pro nás důležitá pestrost v jídelníčku a často ten důvod, proč se příznaky nelepší, může být úplně jinde. Klidně se rovnou objednejte na konzultaci, ráda Vám poradím! Stejně tak ráda pomohu, pokud si nejste jistí, který protokol je pro Vás ten vhodný.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top