Semínkový chleba – Modified AIP vhodný recept

S modifikovanou verzí AIP se nám otevřel velký prostor na jídla, která na plné AIP eliminaci dost dobře prostě udělat nejdou. Jednou z prvních věcí, co jsem potřebovala vyzkoušet, byla nějaká verze „chleba“. A protože jsou najednou povolená semínka i luštěniny, zkombinovala jsem je do jednoho „bochníku“. Výsledek je skvělý a výrazně Vám rozšíří repertoár.

Chlebík má jen jednu nevýhodu – poměrně špatně se krájí, drobí se. Chce to krájet ne úplně tenké plátky. V podobných receptech obvykle funguje jako pojivo psyllium, které ale není povolené ani v rámci modifikovaného AIP. Je s tím tedy třeba počítat.

Taky prosím chleba berte jen jako občasné zpestření. Za prvé, vždy bude výživnější jídlo z masa/ryb/vnitřností a zeleniny a za druhé pečením semínek žluknou polynenasycené mastné kyseliny, což pro naše zdraví samozřejmě není ideální. I proto pečeme chlebík na trochu nižší teplotu, abychom toto co nejvíce omezili.

Semínkový chlebík (Modifikovaná AIP verze)

Prep Time 1 hour 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Servings 10

Ingredients
  

  • 300 g slunečnicových semínek
  • 100 g dýňových semínek
  • 150 g mouky z červené čočky
  • 100 g lněných semínek, z čehož ideálně polovinu pomletých (nejlépe čerstvě pomletých/rozmixovaných v robotu)
  • 2 lžíce chia semínek
  • 50 g konopných semínek
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce černuchy (černého kmínu)
  • 1 lžička soli
  • 350 ml vody

Instructions
 

  • Množství i druhy semínek jsou na Vás, zachovejte jen lněné a chia, protože ta nasátím vody fungují jako pojivo. A funguje to i bez červené čočky, ale bez ní bude chleba ještě drobivější a zase čočkou dodáváme jiné druhy vlákniny, vitamínů a minerálů.
  • Všechny ingredience smíchejte, nechte chvilku odstát a přendejte do chlebové formy. (Množství vody se asi také může lišit – po zalití by měla být směs trochu "tekutá", všechna voda se nevsákne – ale během 5-10 minut se voda vsákne zejména do chia a lněných semínek a hmota už najednou bude poměrně tuhá.) Ve formě necháme ještě úplně nabobtnat alespoň hodinu, klidně můžeme nechat i přes noc v lednici.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 45 minut.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top