Rychlý litý perník
Na kurzu jsem slíbila, že pošlu recept na litý perník, který je základem cake pops. Když už jej ale budu psát, je škoda jej nedat i sem. Je to totiž velká dobrota, která je připravená za pár minut. Takže ideální buchta na víkend nebo když přijde nečekaná návštěva. A nabízí i pár možností obměny.
Perník je jedna z mých oblíbených buchet. Dělával se u nás doma poměrně často. Voňavý, měkký a vláčný a přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Dokonce na něj ani nepotřebujete váhu, vystačíte si s hrnky.
Potřebujeme:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do perníku
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
V misce nejprve smícháme suché suroviny, nakonec přidáme vejce, mléko a olej a promícháme. Získáme poměrně tekuté těsto, které vylijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem (nebo vytřeného olejem a vysypaného strouhankou) a pečeme na 180°C asi 20 minut, ozkoušíme špejlí.
Z této várky vyjde na pekáček o rozměru cca A4. Na cake pops je to zbytečně moc – na 40 kuliček stačí polovina dávky.
A teď to zajímavější. Čím si můžeme takový perník ozvláštnit? Samozřejmostí je přidání rozinek a nalámaných vlašských ořechů přímo do těsta. Perník také můžeme v polovině proříznout a natřít marmeládou. Ideální je nějaká kyselá, třeba rybízová. A vršek můžeme polít čokoládovou polevou (lepší je použít nějakou, která se neláme, třeba rozpuštěnou čokoládu na vaření smíchanou se 100 ml smetany na šlehání, pokud nám nevadí kaloričtější verze).
No a snad nejlepší varianta je do těsta na hrubo nastrohat 2 oloupaná jablka. Díky nim bude perník mokřejší a vláčnější. Já už jej snad ani jinak nedělám.