Rychlý litý perník

Na kurzu jsem slíbila, že pošlu recept na litý perník, který je základem cake pops. Když už jej ale budu psát, je škoda jej nedat i sem. Je to totiž velká dobrota, která je připravená za pár minut. Takže ideální buchta na víkend nebo když přijde nečekaná návštěva. A nabízí i pár možností obměny.

Perník je jedna z mých oblíbených buchet. Dělával se u nás doma poměrně často. Voňavý, měkký a vláčný a přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Dokonce na něj ani nepotřebujete váhu, vystačíte si s hrnky.

Potřebujeme:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka

V misce nejprve smícháme suché suroviny, nakonec přidáme vejce, mléko a olej a promícháme. Získáme poměrně tekuté těsto, které vylijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem (nebo vytřeného olejem a vysypaného strouhankou) a pečeme na 180°C asi 20 minut, ozkoušíme špejlí.

Z této várky vyjde na pekáček o rozměru cca A4. Na cake pops je to zbytečně moc – na 40 kuliček stačí polovina dávky.

A teď to zajímavější. Čím si můžeme takový perník ozvláštnit? Samozřejmostí je přidání rozinek  a nalámaných vlašských ořechů přímo do těsta. Perník také můžeme v polovině proříznout a natřít marmeládou. Ideální je nějaká kyselá, třeba rybízová. A vršek můžeme polít čokoládovou polevou (lepší je použít nějakou, která se neláme, třeba rozpuštěnou čokoládu na vaření smíchanou se 100 ml smetany na šlehání, pokud nám nevadí kaloričtější verze).

No a snad nejlepší varianta je do těsta na hrubo nastrohat 2 oloupaná jablka. Díky nim bude perník mokřejší a vláčnější. Já už jej snad ani jinak nedělám.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top