Vaječný likér – dobrota s vánoční náladou

Vaječný likér se hodí třeba jako dárek pro babičku. Nebo jako dobrota, kterou budete potajnu upíjet, aby si z vás nedělali srandu, že už jste jak ta babička:) Je to totiž ohromná dobrota, které určitě neodoláte!

Na internetu naleznete spoustu receptů na ten „zaručeně nejlepší“ likér. Já jsem přesvědčená, že každý si potřebuje najít ty správné poměry surovin tak, jak mu (a jeho rodině) to bude nejvíc chutnat. Takže i můj recept berte spíš s rezervou – tohle je prostě ten můj!

Potřebujeme:

  • 5 žloutků
  • 2 lžíce moučkového cukru (ideálně domácího vanilkového)
  • zhruba 300 ml slazeného kondenzovaného mléka (např. Salko)
  • zhruba 400 ml neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra)
  • zhruba 400 ml rumu

Žloutky šleháme nejlépe v elektrickém šlehači s cukrem zhruba 10 minut – až vytvoří co nejtužší bělavou pěnu. Postupně přilijeme nejprve slazené mléko, pak neslazené a nakonec rum – a ještě pečlivě prošleháme.

Toť vše. Přelijeme do hezkých lahviček a můžeme někomu darovat. No a nebo dáme do ledničky a po večerech upíjíme…:)

Některé recepty přidávají výrazně větší množství cukru, jiné dávají více slazeného mléka a některé doporučují dokonce celý půllitr rumu. Nebojte se tedy experimentovat a jednotlivé suroviny přidávejte postupně – a ochutnávejte! Až to bude to pravé, určitě to poznáte!:-)

Likér2

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top