Škvarkové placičky ze lněné mouky, plné vlákniny! #low-carb, paleo recept, bez vajec

Přihlásili jsme se na další kurz focení, tentokrát jen takový menší, o iphonu a úpravě fotek v něm. Přemýšlela jsem tedy, co na něj upéct jako “rekvizity”, které bychom mohli použít. V lednici jsem měla škvarky – a dlouho jsem nedělala škvarkové placičky! Naposled snad ještě z klasické mouky. Takže jsem vyzkoušela low carb verzi, navíc bez vajíček, a povedly se! Akorát kurz se nakonec nekonal.

Na asi 30 malých placiček potřebujeme:

  • 100 g lněných semínek, rozemletých na jemno (můžete použít třeba elektrický mlýnek na kávu, já mám nutribullet, tak melu v něm)
  • 50 g chia semínek – celých, mám je ráda, že v sušenkách křupou
  • 15 g lahůdkového droždí (nemusí být, dodá ale super sýrovou chuť)
  • 100 g drobně pokrájených škvarků, asi by mohlo být i více :-)
  • 100 ml vody
  • 1 “želatinové vejce”, viz. níže
  • 1 malá lžička soli
  • 1 malá lžička mletého kmínu

Na želatinové vejce:

  • 1 lžíce želatiny (čím kvalitnější, tím lépe – bude fungovat ale i průhledná dortová želatina)
  • 2 lžíce studené vody
  • 2-3 lžíce vroucí vody

Pokud nemůžete (nebo nemáte) vajíčka, můžete použít tzv. želatinové vejce. Nečekejte zázraky, nefunguje to v každém receptu (např. piškotový dort z těchto “vajec” neuděláte), ale pro různé placičky a sušenky to funguje pěkně.

Lžíci želatiny rozmíchejte v malé mističce nebo hrnečku se studenou vodou a nechte asi 3 minuty odležet – aby želatina nasákla vodu a nabobtnala. Přilijte horkou vodu a dobře rozmíchejte: želatina by se měla rozpustit do “tažné” tekutiny, podobně jako vajíčko. Hned (ještě teplé) použijte do receptu, lépe funguje tam, kde jsou suroviny nahřáté (např. používáte rozpuštěné máslo apod.), pokud nalijete do příliš studeného, želatina rychle ztuhne a těsto je takové pevnější (takže se z něj třeba nedá už nic vyválet).

Na škvarkové placičky jednoduše smícháme všechny sypké ingredience včetně škvarků a zalijeme vodou. Na začátku zkuste méně, tak 2/3 deci – dobře promíchejte vidličkou a případně použijte víc, pokud se příliš drobí. I celkem vlhké těsto s časem ještě natáhne vodu (semínka je absorbují a pomohou se soudržností těsta) a zpevní se. Nechte asi 10 minut odležet.

Připravte si želatinové vajíčko a přidejte do směsi. Rychle dobře promíchejte.

Ze směsi můžete tvarovat placičky pomocí silikonové formičky na sušenky a nebo tvarujte rukama malé kuličky (asi 2,5 cm v průměru) a rozmáčkněte namočenou vidličkou.

Pečou se asi 15 minut na 180 stupňů: z formy zůstanou trochu vláčnější, pro plnou křupavost je vyklopte a ještě 3 minuty dopečte volně na plechu.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top